Pluk september 2013 – week 3 – de eerste plukdag komt eraan

De tweede bewogen week had een vervelend einde gekregen maar door het paardenmiddel van docteur Carru en de goede zorgen van mijn echtgenote stond ik woensdag 18 september enigszins monter in de cave van Jérémy. Alles werd in gereedheid gebracht voor de plukstart.

Lees hier het volledige verhaal in PDF over: 2013 -Millésime 2013 Vacqueyras. Een jaarlijkse impressie over de pluk, de oogst en de omgevingsfactoren in de periode van september 2013

Het was immers niet meer stil in de wijngaarden van Vacqueyras. Sommige coöperanten waren wakker geschoten en hadden de plukmachines geactiveerd. Terwijl wij kwalitatief met onze gedachten bij de witte druiven zaten, waren deze lompe fruitboeren al bezig met de rode druiven te oogsten. Hoe is het mogelijk. Ik heb mij moeten inhouden om mijn frustratie niet op facebook los te laten. Hier geldt enkel opbrengst. Bij deze groep wijnbouwers (niet de naam waardig) ontbreekt elke vorm van passie. Hoe eerder ze van de druiven af zijn, des te vlugger zij over kunnen gaan naar de jacht (dat op het zelfde moment werd geopend). Terwijl de ernstige wijnbouwers van hun zondag gebruik maken om hun wijngaarden te inspecteren en de druiven te meten, staan ze oog in oog met de tweelopen van de jagers die vaak coöperanten zijn.

Ondertussen was Marc en Marianne en haar equipe (Francis & Aagje) ook toegekomen in Sablet. Ook de 75-jarige Pater Carlos was speciaal afgekomen om de origine van zijn Bumbawijn aan te voelen. We misten onze habitués: Patrick en Francesca. Guy en Linda hebben 5 jaar geleden definitief afgehaakt, hoewel hun geest nog af en toe wordt opgerakeld. Ook Bob-de-druivensluiper was weer van de partij.  Uiteraard was ook onze trouwe professionele Tunesische ploeg van de partij. Voor de eerste maal waren de Belgen in de meerderheid.

Donderdag 19 september was de eerste plukdag op Domaine les Ondines met de pluk van de viognier. Het werd een bijzondere dag vol arbeid en ambiance. Van een selectieve pluk op de uitgestrekte wijngaarden in Travaillant tot een bewogen middaglunch in Le Pressoir te Sarrians, om te eindigen in een plezante diner des vendages bij ons thuis (waarbij ook Carolien aanwezig was). De start was gegeven en liet veel goeds vermoeden. De manueel geplukte viognier had 14,2% en pittige zuren. Dit wordt mooi….maar 45% minder oogst dan vorig jaar. De eerste conclusie was ’s anderdaags eerder ontnuchterend: geen witte cuvée Emma in 2013, geen witte cuvée Euphorie in 2013. We moeten alles nauwkeurig opsparen voor de witte Côte du Rhône en de twee witte Vacqueyrassen (Ondines en Clos des Frères). Er kunnen dus ook in wit geen speciale cuveetjes van af. Elke druif zal dus tellen.

Vrijdag 20 september werd met de machine nageplukt. Een halve dag werk. In de cave was amper werk. Het was een slow-motion-pluk. Elke morgen werd iets gedaan, maar op een zeer langzaam tempo. Het weer was uitzonderlijk goed en de meeste druiven konden nog wat rijping verdragen.

MVI_1421