Van droom tot werkelijkheid

Christian Martin, een bescheiden wijnbouwer in Montlouis (Loire) was de onbewuste oorzaak in de zomer van 1989 van het begin van een wijninteresse, dat uiteindelijk resulteerde in een onovertroffen wijnpassie van Françoise & Erwin. Na verscheidene cursussen en diverse ontmoetingen met de juiste stimulerende wijnkenners, groeide de kennis van het wijngebeuren. In 1992 startte Erwin Devriendt met enkele voor hem onbekende Gentse wijnliefhebbers de Gentse Wijngilde Osiris, aangesloten bij de Vlaamse Wijngilde.

Lees meer…

Clos des Frèr[es]

Clos des Frères is de wijnnaam van het wijnbouwinitiatief dat Erwin Deviendt en Françoise Lefevere hebben ontwikkeld in de zuidelijke Rhône. In de appellatie Vacqueyras hebben ze specifieke terrors ontwikkeld om kwalittieve wijnbouw mogelijk te maken, met respect voor de plaatselijke traditie. Clos des frères is vandaag gereconverteerd tot biologische wijnbouw, waarbij alles manueel wordt verwerkt.

Lees meer…

Wijnconsulting

Een andere consultingactiviteit van bvba Erdev-Consulting heeft te maken met de vinologische kow-how van Erwin Devriendt. Wijnlessen, wijnkelderadviezen, wijnexpertise, waardebepaling van wijnen, olfactologie, wijnreizen, wijnhappenings, etc.. zijn allemaal elementen die in dit luik kunnen worden uitgewerkt. In de hoofdzetel van bvba Erdev-Consulting is zelf een speciale didactische ruimte ontwikkelde voor het omvangrijk gamma aan vinologisch consultancy.

Lees meer

Wijnredactie

Naast de wijnbouw en de wijnconsulting, is er uiteraard ook het omvangrijk redactioneel werk over wijn van Erwin Devriendt. Destijds opgestart via het wijnclubtijdschrift van Commanderij Osiris Gent, Vinosiris, is vandaag het journalistieke input van Erwin Devriendt verspreid over verschillende tijdschriften en publicaties (niet altijd onder zijn naam). 

Lees meer…

Baronie Costes du Rhône

Sedert de 13de eeuw groepeerden de wijnbouwers in Frankrijk zich binnen hun parochies. De toenmalige confrérieën. Deze waakten over de kwaliteit van de wijnen, verdedigden de belangen van de wijnbouwers, regelden de geschillen en boden hulp aan hun leden in moeilijkheden. Deze genootschappen verdwenen ten gevolge van de Franse revolutie. In 1973 besloten een aantal wijnboeren van de Côtes du Rhône, onder leiding van de toenmalig burgemeester van Sainte-Cécile-les-Vignes, de heer Max Aubert, deze traditie nieuw leven in te blazen in de vorm van één enkel genootschap.

Lees meer…

Socio-profit management

Erwin Devriendt is professioneel altijd actief geweest in sectoren met een sociale dimensie. Als socioloog is dit een veruitwendiging van zijn academische vorming, maar vooral een geëngageerde uiting om maatschappelijke problemen concreet aan te pakken. Via de politiek heeft Erwin Devriendt geen onbelangrijke veranderingsprocessen in de sociale sector kunnen bewerkstelligen, niet in het minst als Voorzitter van het OCMW van Gent. Vandaag is hij CEO van één van de grootste zorgbedrijven van België, zijnde (groep) Solidariteit voor het Gezin en staat hij garant voor innovatieve zorg met een sociaal hart.

Lees meer…

WIJNBLOG

DE ZAKELIJKE KANT