Wijnjaar 2011 – conclusies

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Conclusie over het wijnjaar 2011:

  1. Grenache is verre van homogeen en sommige ranken hebben op een onverklaarbare wijze geen rijpe druiven geproduceerd. Eigenaardig genoeg zijn er op andere plaatsen wel mooie grenachedruiven geplukt. Dit blijkt een probleem te zijn voor Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras en een stukje Gigondas. Vanaf de vlakte van Plan de Dieu en verder blijkt de grenache goed tot zeer goed te gedijen. Het wakke microklimaat heeft dus zijn sporen nagelaten.
  2. De mildou van de laatste week augustus heeft iedereen parten gespeeld. Ook de biodynamische wijnbouwers hebben het zwaar te verduren gehad, wat ze ook durven te beweren.
  3. De syrah en de cinsault waren mooi. De mourvèdre was de beste druif dit jaar. We gaan mogelijks een experiment doen met een afzonderlijke cuve mouvèdre.
  4. De pluk is schitterend verlopen en mooi verspreid. Geen regen en uitzonderlijke warme temperaturen, staan in schril contrast met de kwakelzomer hier in Vacqueyras (vooral juli en de eerste 14dagen van augustus)
  5. Het terroir van Folie des Frères heeft het in 2011 uitstekend gedaan en de grenache aldaar was in een veel betere sanitaire toestand dan deze in Vacqueyras. We gaan naar een mooie Folie 2011
  6. Voor de Vacqueyras zal het nu erop aankomen om via de juiste remontages en délèstages de wijn kracht en kleur bij te geven. Cruciaal wordt de assemblage met de syrah.

Conclusie over de assemblage Clos des Frères 2010:

  1. In wit: superwijn met veel diepte en structuur door de aparte assemblage van grenache blanc, clairette, bouboulenc, roussanne en viognier (barrique). Een combinatie van tropisch wit fruit en zomerse fraicheur. Ben benieuwd wat dit na enkele maanden rust zal geven.
  2. In rood: een stijlvolle wijn waar de syrah voor de pittigheid en kracht zal zorgen, maar de subtiele zuren hem onverwacht elegant zal maken. Hij zal vrij complex en nerveus overkomen op jonge leeftijd, waarvan ik denk dat hij op termijn de meest fijne Clos des Frères tot op heden zal worden.