Pluk 2014: een verhaal van veel hoogtes en een paar laagtes

pluk2014

Toen we eind maart 2014 de botteling van de witte Clos en de Folie 2013 organiseerden (dat effectief doorging eind april), was de vegetatie in de wijngaarden van Vacqueyras amper opgeschoten. De winterslaap van de wijnrank duurde precies wat langer dan normaal. De verwarrende warme natte winter zou daarvan misschien de oorzaak kunnen zijn. Toen we met Commanderij Osiris eind mei de wijngaarden van de noordelijke Rhône onveilig maakte, was de vegetatie plots in volle hevigheid ontsproten. Dit bleek ook het geval te zijn in de zuidelijke Rhône. Behoorlijk veel regen en matige temperaturen voor de lenteperiode bracht de floraison wat vroeger op gang dan vorige jaren. Toen we in juli de wijngaarden inspecteerden, waren de talrijke twijgen zeer ver opgeschoten en deed een vroege pluk vermoeden. Ook de weelderigheid van de wijngaarden en de vele trossen was een schril contrast met het wijnjaar 2013. Sinds lang hadden wij geen vendange-verte meer gedaan, maar nu was het echt noodzakelijke om het fruitgeweld van de jonge wijngaarden in bedwang te houden. We willen immers nooit bij Clos des Frères de 35hl/ha overschrijden, wat impliceert dat er maximaal 4 à 5 trosjes aan één rank mogen blijven hangen. De zomer verliep quasi perfect. Niet te hoge temperaturen en de regelmatige buien deden sommige al dromen van een supermillésime. Rondom ons werden wij getroffen door vreselijke verhalen van kapotgehagelde wijngaarden. Deze catastrofes trof de Zuidelijke Rhône gelukkig niet , op enkele lokale plaatsen en de wijnregio van de Ardeche na. Natuurlijke maakten de journalisten er weer een eigen verhaal van, alsof de ganse hagelwereld is losgebarsten over de gehele Franse wijnbouw. Niets is minder waar en de Rhône is mooi blank gebleven van klimatologische ravages. Dus de vooruitzichten waren in de zuidelijke Rhône ronduit schitterend. Enige bemerking: de vele regenbuien (vooral ’s avonds) en de lage frequentie van de mistralwinden dit jaar konden een risico inhouden van mogelijkse schimmelvormingen op vroegrijpe rassen, zoals de viognier en de syrah. Vanuit onze bio-aanpak staan wij immers niet te springen om bij elke regenbui de wijngaarden te bewerken met wat dan ook. Deze relatief vochtige omstandigheden heeft er wel voor gezocht dat de rijping van de druiven niet versneld werd. In overleg met Jérémy zijn wij pas in de tweede week van september 2014 naar Sarrians afgezakt om de plukaktiviteiten op te starten. De toekomst oogde mooi.

Ik had mijzelf een paar ambities toegeëigende voor de komende maand:

  1. Drie leuke wijnen maken (Rode en Witte Clos des Frères en de Folie des Frères)
  2. De assemblage van Clos des Frères 2013 vervolmaken
  3. De werkzaamheden in SVHG stringent volgen
  4. 6 boeken lezen
  5. 400 kilometer fietsen als eerste training voor Tour des Frères 2015
  6. 4 kilo afvallen
  7. In de plukbezigheden toch nog tijd vinden voor een origineel vakantiemoment

Nieuwsgierig of me dit allemaal lukt? Lees hier het volledige verhaal: Wijnpluk 2014