Pluk 2010: 10de oogst en 10de millésime

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

September 2009:

Ondanks de warme zomer heeft de wijngaard zijn achterstand op de floraison niet echt ingehaald. De pluk werd zeker een 10 later dan normaal ingeschat. Wij zijn dus maar tijdens de tweede week van september afgezakt naar Sarrians. Jérémy was amper begonnen met de pluk van de witte druiven. Normaal zijn deze reeds gepluk eind augustus (op de clairet na). Op 6 september had Jérémy maar één cuve gevuld met witte druiven en was nog niets geplukt in rood. De rode druiven hadden allemaal wel genoeg alcohol maar hadden nog maximale fenologische rijpheid. Op de nachten van 6 en 7 september is er gigantisch veel regen gevallen (ondanks temperaturen van 25°). Meer dan 110 cl/m² op twee dagen was meer dan hetgeen op de drie laatste maanden aan neerslag was gevallen. De regen was in hoeveelheid overweldigend maar in kracht eerder zacht. Uiteindelijk heeft deze neerslag de wijngaard veel goed gedaan en heeft dit een ‘boost’ gegeven aan de verdere ontwikkeling van de druiven. De oude cinaults werden twee dagen later op volle rijpheid geplukt.

Sinds de tien jaar dat we nu bezig zijn in Vacqueyras, heb ik amper betere cinsaults gezien als dit jaar. Het aangekondigd onweer van 13/14 september is aan onze regio voorbijgaan. In de week van 13 september werden de laatste witte druiven gepluk en alle syrahs. Dit jaar beschikten we over een zestal Spaanse seizoenplukkers, twee Fransen, twee Marokanen en twee Belgen (Françoise en ikzelf). In de week van 13 september hebben Marc & Marianne De Boodt-Dupré en Patrick Vanhoubroeck ons plukteam komen vergroten, en werd de ambiance met hetzelfde equivalent de hoogte ingestuwd. Door de zeer gunstige klimatologische omstandigheden is de pluk mooi gespreid en moesten we in deze week amper twee dagen plukken. De kelderwerkzaamheden verlopen ook heel rustig en er zijn geen hectische toestanden. Wel kan worden vastgesteld dat de productie 10% lager is dat vorig jaar, wat mij (omwille van ons zelf opgelegd laag rendement) hoegenaamd niet stoort. Voor de grenache was het nog veel te vroeg.

Op 17 september was amper de helft van Jérémy’s wijngaard geplukt. Voor Clos des Fréres waren enkel de cinsaults en de syrahs binnen. Geen enkele grenache vond zijn weg naar de wijnkelder. Ook de druiven voor Folie des Fréres waren nog niet geplukt, wat uitzonderlijk laat is. In week 38 (vanaf 21 september) is het dan toch losgebarsten. Op 20 september ben ik met Jérémy alle grenache-wijngaarden gaan inspecteren en voorafnames gaan doen, waaruit bleek dat de druiven rijp waren en bijzonder krokant smaakten. De prachtige zuren (wat ons ook zijn opgevallen bij de syrahs) waren ook hier van de partij. Vermits de diverse weerstations tegen vrijdag 24 september zware regens voorspellen, hebben we beslist alle grenache te plukken voor deze datum. Op 21 september werden de eerste grenachedruiven van Clos des Freres geoogst. Woensdag 22 en donderdag 23 september wordt cruciaal en werken we door tot alles binnen. Nachtwerk dus.

Ondertussen zijn de syrahs aan het fermentatie begonnen en kunnen we de prachtige evolutie van de wijnen nu reeds vaststellen. De zuren zijn van uitzonderlijke kwaliteit, het kleur is diep paars en de structuur is aanwezig. Als het resultaat van de grenaches van dezelfde aard zijn als deze van de syrahs, dan kunnen we spreken van een grandioos wijnjaar in de zuidelijke Rhône. Het ziet ernaar uit dat het zo zal worden.

Voor het eerst is mijn jonge wijngaard vroeger rijp en zal deze eerder worden geplukt dat mijn oude wijngaard. Door het feit dat er amper twee dagen tussen zal zitten, houden wij de geplukte druiven koud opdat ze niet zouden vergisten en gaan we voor volledige volle cuves grenache (twee) in de appellatie Vacqueyras en twee in Côtes du Rhone. Op de komende drie dagen gaan we bijna 35 ton druiven oogsten, waarvan bijna allemaal grenache. Enkel de mourvedre van Jérémy laten we staan en zal voor eind september/begin oktober zijn.

Wij konden het niet beter gedroomd hebben voor onze 10de oogst en het 10de millésime die we op de markt zullen brengen. Het millésime 2010 wordt grandioos en een derde cuvée ‘S’ is in de maak. Jérémy heeft geïnvesteerd in een grote open Bourgondische houten cuve om uitzonderlijke grénachedruiven in te laten rijpen. Mogelijks komt er een tweede ‘G’ op de markt. Wie weet is er nog een verrassing in de maak.