Het millésime 2010 wordt in de Zuidelijke Rhône grandioos!

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Het voorjaar 2010 was uitzonderlijk vochtig met weeromstandigheden die nooit gezien zijn in de Vaucluse (een sneeuwstorm in januari op de garrigue met blijvende sneeuw van 1 meter hoog, zeer veel regen, koude temperaturen tot in mei, nog een sneeuwvlaag eind april). Daardoor is de natuurlijke vegetatie veel later in bloei gekomen dan normaal, zo ook de wijngaard. Het grondwaterniveau was in elk geval hoog en was dus gunstig om een hete zomer tegemoet te gaan(zeker een opsteker voor de jonge wijngaarden na het warme en droge 2009). Door deze uitzonderlijke koude voorjaaromstandigheden is de ‘floraison’ bijna 14dagen later dan normaal tot ontplooiing gekomen. De zomer daarentegen was relatief warm met een hittegolf in augustus. Ook waren het aantal mistraluren zeer hoog en deed denken aan de winderige zomer van 2006. Dit maakte dat de nachten vaak ook heel koel waren. Er werden geen hagelbuien vastgesteld en regenbuien waren er tijdens de maanden juni/juli/augustus amper. Tegen eind augustus stonden de wijngaarden er fantastisch voor.