2010 – Aoc Côtes du Rhône – Folie des Frères

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Bio filosofie:

De wijn is gemaakt met bio-gecertificeerde druiven.

De wijngaard wordt biologische onderhouden: geen pesticiden, geen herbiciden, geen anti-insecticiden, geen kunstmest, geen kunstmatige irrigatie; tijdens de vinificatie: enkel gebruik van de natuurlijke gisten, minimaal SO² (enkel voor de fermentatie), geen enkele toevoeging van stabilatoren, zeer lage filtering.

Het terroir:

De ontwikkeling van de wijngaarden in 2010 kenden een prachtig verloop in de zuidelijke Rhône. Het grondwaterniveau was bijzonder hoog door de uitzonderlijke strenge winter in de Vaucluse. Daardoor en door de koude temperaturen in de maand mei was de ‘floraison’ veertien dagen later dan voorzien. De zomer daarentegen was relatief warm, met een ideale hittegolf in augustus. Ook waren het aantal mistral-uren zeer hoog en deed denken aan de winderige zomer van 2006. Daardoor is de wijngaard in perfecte sanitaire toestand gebleven zonder enige behandeling. Tegen eind augustus stonden de wijngaarden er fantastisch voor. De wijngaarden van Folie des Frères zijn gelegen tussen Vacqueyras en Cairanne, in het gebied van de nieuwe village-appellatie Plan de Dieu (gemeente Travaillan).

De pluk verliep perfect. Door de latere floraison, was ook de pluk tien dagen later dan normaal. De regen van 6 en 7 september heeft e wijngaard nog een extra boost gegeven en hebben de druiven een maximale fenologische rijpheid gegeven. Uiteindelijk was de kwaliteit van alle druiven fantastisch. Het zijn weinig jaren dat de grenache zo krokant was. Uiteindelijk werd het oogstjaar 2010 uniek in kwaliteit in de zuidelijke Rhône. Met zorgvuldigheid werd met deze prachtige ‘matière première’ gewerkt en werd Folie des Frères 2010 één van de beste ooit.

De wijn:

Folie des Frère 2010 is zeer intens van kleur, wat geen evidentie is bij een monocépagewijn van grenache. De viscositeit is prachtig, mede door het vrij hoog alcoholpercentage. In de neus krijg je een complexe aroma’s van aardbeien, kersen en een vleugje garrigue-kruiden. Het is een warme intense neus die mooi in het glas evolueert in zijn aromatische fruitigheid. De wijn is ook met deze bedoeling gemaakt, waarbij het rood fruit steeds centraal moet staan. De grote drinkbaarheidsfactor van deze wijn bewijst ook de olfactologische aspecten van Folie des Frères in de mond. Op dit vlak krijgt de fruitigheid zijn verlegde en smaakt hij zeer fris en vol met zeer soepele tannine op de achtergrond.

De afdronk is voor een Côtes du Rhône van dit niveau bijzonder lang en verrassend diepgaand. Het is zelfs een Folie des Frères die perfect binnen enkele jaartjes kan worden gedronken omdat de aanwezige structuur hem een zekere bewaarpotentieel geeft. Folie des Frères 2010 is daardoor één van de meest complexe editie sinds zijn ontstaan in 2004. Deze wijn is dan ook een schitterende maaltijdbegeleider. Door zijn zwoele structuur kan hij gerust wat koel worden geschonken en past perfect bij zomerse grillades.

Kenmerken:

  • Samenstelling: 100% Grenache
  • Tav % vol: 14,89
  • Ph: 3,5
  • IPT: 56,7
  • SO² aktief mg/l: 0,88
  • Rendement: 34hl/ha
  • Manuele pluk op 22 & 23 september 2010