2009 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Het wijnjaar 2009 in de Zuidelijke Rhône is één van de betere millésimes van de laatste 10 jaar: weinig regen, heel veel zon en een prachtige septembermaand. Ondanks het feit dat een klein gedeelte van de appellatie Vacqueyras (de kant van de Dentelles) getroffen is geweest door hagelschade, is de opbrengst toch zeer gul te noemen. Dit impliceert dat we te doen hebben met zeer concentreerde volrijpe druiven. Het resultaat van de wijnen in de Zuidelijke Rhône in 2009 zijn dan ook prachtig en brengt over het algemeen zeer rijke volle bewaarwijnen. Het is zowaar een kruising tussen de wijnjaren 2005 en 2007.

Toch kwam erop aan in dit zonovergoten wijnjaar voldoende fraicheur te vinden in de zeer alcoholrijke wijnen. De rol van de wijnbouwer was in deze dus niet onbelangrijk. Na het moeilijk maar uitdagend wijnjaar 2008 zijn we met Clos des Frères 2009 er opnieuw in geslaagd iets uitzonderlijk te maken. De (bekroonde) fruitige rusticiteit van 2008 moet plaats nemen voor complexiteit en een evenwichtige oefening tussen kracht en finesse. 2009 was een interessant grenachejaar, terwijl de syrah vaak wat overgeconcentreerd in de cuves aankwam. Het kwam erop neer de juiste ‘assemblage’ te vinden waarbij de syrah eerder ondersteunend was. Clos des Frères 2009 is dan ook zeer sterk grenachegetypeerd met 72% van de samenstellig. De syrah (22%) en de oude cinsault (6%) vormen andermaal de specifieke eigenheid van Clos de Frères.

Clos des Frères 2009 blinkt uit in zijn pallet van kruidige geuren en goed onderbouwde tannine. Het fruit van speelse cassis en kersen charmeert onmiddellijk in de aanzet. De vlezige indruk (wat rosbieftoetsen) versmelt zeer elegant met de goed aanwezige tannine. Het grote acloholpercentage (15,2%) wordt indrukwekkend ondersteund door edele zuren ( totale aciditeit 2,99 g/l). De wijn is zeer mondvullend en lang in afdronk. Hij is niet simpel deze wijn jong te drinken en vraagt zeker op jonge leeftijd gedecanteerd te worden.

De wijn is amper gefilterd en zal door zijn materie op termijn wat (goede) bezinksel vertonen. Clos des Frères gaat nu volledig de biologische toer op. In de wijngaarden worden de laatste jaren geen chemische producten, noch pesticiden of anti-insecticiden gebruikt. De biologische reconversie van de wijngaard krijgt ook zijn vervolg in de kelder en het gebruik van SO² wordt tot het minimum herleid. 1/3 van de wijn heeft houten vaten gezien, waarvan 1/3 nieuwe eik en 2/3 van één en twee jaar oud. Vooral de syrah heeft een houtlagering van één jaar achter de rug, wat hem vrij elegant heeft gemaakt. De bescheiden houtlagering is voor Clos des Frères het zout&peper van een gerecht. Nooit zal hout een dominante rol spelen, zo ook zeker niet in dit prachtig millésime 2009. De druif is hier aan het woord.

Clos des Frères 2009 is opnieuw een stap vooruit naar onze zoektocht naar finesse. Het is een wijn met een zeer mooie bewaarpotentieel en zal bij stevige wildgerechten zijn plaats wel vinden. Na de fluwele 2007 en de rustieke 2008, is de volle 2009 een wijn voor culinaire genieters.