Wijnjaar 2021: ‘Belle année castastrophique’

of ‘de verwarrende kroniek van een ongezien wijnjaar 2021’

8 april 2021

… De donderdagmorgen van 8 april 2021 gaan Françoise en ik niet gauw vergeten. De temperatuur was weer opgelopen naar 10° en de zon scheen in volle hevigheid. Niets vermoedend gingen we naar de caveau om onze bottelingsactiviteiten verder te zetten. De ontnuchtering was immens. Voor het eerst in de 22 jaar dat ik Jérémy ken, heb ik hem zien huilen. Het groene landschap van jonge ontluikende wijngaarden was grijs geworden. Alle nieuwe scheutjes hadden 3 uur vrieskou van de voorbije nacht niet overleefd. Alle nieuwe jonge twijgjes hingen los aan de plant. De jonge blaadjes die gisteren nog groen van gezondheid stonden te blaken, hingen nu vergrijsd en levenloos wat te wapperen. De wijngaard was dood. Elke nieuw leven was weggezogen uit de plant.

16 augustus 2021

… Op 16 augustus kregen we andermaal alarmerend nieuws uit het wijnfront. In de heuvels rond Le Barroux en Beaumes de Venise is er een grote bosbrand ontstaan, aangewakkerd door een stevige Mistral. 250ha groene natuur rond de appellatie is in vlammen opgegaan. De brandhaarden hebben verschillende wijngaarden van Beaumes de Venise verwoest. Ze naderden met rassenschreden ook de richting uit van ons klein terroirke. Jérémy heeft het zekere bij het onzekere gekozen en vlug alle muscatdruiven op 18 augustus geoogst. Er zal dus in 2021 geen zoete Muscat de Beaumes de Venise geproduceerd worden, dan wel een eenmalige muscat sec. De pluk was nog niet begonnen en we kampten al met een eerste tegenslag. Gelukkig hadden de brandweermannen de brand op 20 augustus onder controle en zijn onze wijngaarden gespaard gebleven van een nog grotere ramp.

4 oktober 2021

… Door de druilige omstandigheden was het uiteindelijk een ideaal moment om op maandag 4 oktober de effectieve assemblage te doen van de nieuwe Clos 2020. Deze wijn ligt nu een jaar te rijpen op deels een grote houten fust van 40hl en deels een betonnen cuve van 40hl (dit vormt samen de basis van Clos des Frères 2020). Samen met een 8 tal stalen van 500l-barriques gingen we aan de slag. Francoise, Jérémy, Thomas en ikzelf moesten nu degustatief het beste van onszelf geven, opdat we de mooiste Clos ooit konden maken. Een uitdaging die we ons jaarlijks stellen onder het motto: de beste Clos moeten nog gemaakt worden. Het millésime 2020 was immers uitermate geslaagd en de basis van de Clos des Frères was reeds uiterst verfijnd en zeer aromatisch. Dit maakt de oefening altijd gemakkelijker. Uiteindelijk waren we vrij snel rond. Swaasi en ik hadden dezelfde assemblage als beste wijn vooropgesteld (de basis + F26 + F28), terwijl Jérémy en Thomas gezamenlijk tot een andere samenstelling kwamen (de basis + F26 + F38). Het verschil was één vat. Toen we de compromis uittestte ( de basis + F26 + F28 + F38 ) riep iedereen gelijktijdig ‘that’s it’!. De nieuwe Clos 2020 was geboren.


“ Clos des Frères 2020 is vrij donker van kleur en heeft een perfect balans tussen zuren, vettigheid en zachte tannines. Aromatisch is hij bijzonder expressief en geeft vleugjes van chocolade en zwart fruit vrij. In de mond komen vooral de frisse zuren op de voorgrond, gepaard gaand met een stevige rondeur. Hoewel de wijn zich nog moet ‘zetten’ voelt je aan dat er grote complexiteit aanwezig is. De wijn heeft in zijn huidige degustatieve fase een PAI van bijna 10 sec. Door zijn structuur zou het best kunnen dat deze rode Clos een serieuze bewaarcapaciteit heeft.”

De Clos des Frères 2020 zal bestaan uit:

 • 65% grenache
 • 32% syrah
 • 3% cinsault

Wat zijn de voorlopige resultaten van ‘l’année catastrophique’?

 1. Er wordt geen Beaumes de Venise 2021 op de markt gebracht
 2. Evemin een witte Folie des Frères 2021
 3. In rode wijnen zijn we op een verlies van 65% geland, wat economisch enigszins rampzalig is.
 4. In witte wijnen zijn we op een verlies van 35% geland, wat in de gegeven omstandigheden een positieve verrassing is
 5. Er zal geen cuvée ‘G 2021’, noch cuvée Passion Vacqueyras 2021 van Domaine les Ondines op de markt komen
 6. De rode Clos des Frères 2021 heeft een opbrengst van 45hl, wat neerkomt op een rendementsverlies van 50%
 7. De rode Folie des Frères 2021 heeft een opbrengst van ongeveer 60hl, wat neerkomt op een rendementsverlies van 70%
 8. De druiven die we geoogst hebben, waren van een schitterende kwaliteit en het labeur in de kelder heeft geresulteerd dat we meer dan interessante wijnen aan het maken zijn. Het is nog te vroeg om definitief te oordelen, maar ondanks de beschamende kwantiteit zal de kwaliteit van de wijnen verrassend sterk zijn.
 9. Door het feit dat we telkens geplukt hebben voor de cruciale regenbuien, zijn alle druiven in jonge maturiteit en onbeschadigd geoogst. Het kenmerk van 2021 bij Ondines en Clos zal daardoor één zijn met grote fraicheur en edele zuren.

…. mijn optimisme blijft onaangetast. In moeilijke omstandigheden kent men zijn vrienden. Mijn vriendschap met Jérémy is dit jaar nog intenser geworden. Elke nieuwe fles is een bewijs van deze onbreekbare band. Het is nu uitkijken naar de nieuwe botteling. Want:


Wijn is uiteindelijk altijd gebottelde vriendschap!

Lees hier in PDF het volledige verslag van dit ongeziene wijnjaar 2021: