Wijnjaar 2011 – 1 januari tot 31 augustus

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Het wijnjaar 2011 heeft eigenaardige klimatologische sprongen gemaakt. In de lente was het in Vacqueyras (en zowat in geheel centraal Europa) bijzonder warm, alsof de zomer met drie maanden vervroegd werd. In de maand mei werden temperaturen opgemeten van meer dan 30°. Dit impliceerde dat de bloei van de wijngaard plots veel vroeger en veel sneller tot stand kwam. De ‘floraison’ kwam 14 dagen vroeger tot stand in vergelijking met normale omstandigheden. Dit deed ons aanvoelen dat de pluk uitzonderlijk vroeg zal moeten worden georganiseerd. De maand juni en de eerste weken van juli waren zeer goed met veel mistral en weinig regen. De wijnbouwers begonnen behoorlijk ongerust te worden vanwege de droogte en de zeer warme temperaturen en men sprak op de wijnfeesten van Vacqueyras dat de pluk van de syrah mogelijk mocht voorzien worden op 20 augustus (drie weken vroeger dan normaal). De tweede helft van juli is het weer beginnen omkeren en de eerste regens waren een zege voor de wijngaarden.

De maand juli eindigde in een kwakkelweer dat uiteindelijk ten goede kwam voor de rijping van de druiven. De wijngaard recupereerde wat in tijd en de drie weken voorsprong werd algauw 10 dagen voorsprong. Vanaf de tweede week augustus was het bijzonder warm, maar de nachten waren koel. Op deze manier gingen we een bijzonder interessante oogst tegemoet. In het weekend van 20 augustus werd Vacqueyras getroffen door een stevige regenbui. Op zich was dit niet erg, maar de temperaturen bleven zeer hoog. Deze omstandigheden zijn immers gevaarlijk voor schimmelvorming. In het weekend van 27 augustus is er een stevig onweer losgebarsten met opnieuw behoorlijk veel neerslag. De temperaturen bleven overdag schommelen rond de 35°. De mildou sloeg genadeloos toe. Onze jonge grenachewijngaard werd zwaar aangetast en de rijping van de druiven blokkeerde. Wij hebben vanuit onze biologische aanpak geopteerd geen bijkomende behandeling te doen. Het is duidelijk dat jonge grenache in 2011 het niet gemakkelijk zal hebben. Syrah en mourvèdre zagen er zeer mooi uit. De witte druiven daarentegen waren kwalitatief zwak en Jérémy heeft beslist nog niet over te gaan tot de pluk.