Pluk 2011 – 1 tot 10 september

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

In afspraak met Jérémy waren we overeengekomen niet vroeger af te zakken naar Sarrians. Aanvankelijk had ik voorzien om op 26 augustus naar Sarrians af te zakken. Uiteindelijk zijn we op avond van 31 augustus in Vacqueyras toegekomen.

De ontnuchtering was groot.

Er was ingebroken in onze woning; de bliksem moet niet ver ons huis zijn ingevallen met rampzalige gevolgen voor onze elektrische apparaten en leidingen; de mildou op onze jonge wijngaard heeft een ravage veroorzaakt en de weervoorspellingen waren rampzalig.

1 & 2 september hadden we nodig om de schade van de inbraak op te nemen, het verzekeringsdossier op te starten, de nodige herstellingen te doen en bovenal onze communicatielijnen opnieuw leven in te blazen. De ‘gendarmerie’ kan ik pas contacteren op maandag 5september omdat de agente die de inbraakvaststelling heeft gedaan in verlof is tot dan. Niemand anders kon mij vroeger berichten over de opgemaakte PV. Ook ons zwembad is vanwege de ingevallen bliksem onbruikbaar en het electronisch dekzeil kan niet meer worden geopend. Ook de firma van het zwembad is tot 5 september met verlof. Vive la France.

Op 3 & 4 september barst het onweer los. Gigantisch veel water viel uit de lucht en overspoelde de wijngaarden van Vacqueyras. Op twee dagen viel er meer dan een halve meter water. De catastrofe is nu compleet. Het is nu onmogelijk om maandag te plukken. Sommige druiven beginnen nu te rotten, want er is negens een mistral te bespeuren en de temperaturen halen gemakkelijk de 29°. Ondertussen zitten wij binnen en kunnen niets doen, tenzij wat schrijven en lezen. De eerste vier dagen Sarrians zijn eerder een calvarie geworden. Millésime 2011 zal hoedanook een schim zijn van het uniek wijnjaar 2010.

 

6 september 2011

De hemel klaart op, zowel letterlijk als figuurlijk.

Eén roman en een halve meter regen verder, werd ik maandag wakker met een stralende zon en een opbeurend licht windje. Een gevoel van hoop overviel mij. Maandag werd dus een dag om de weekendschade op te meten. De schijnwerker kwam langs om alle inbraakschade tijdelijk te herstellen. De gendarmerie werd met mijn bezoek en mijn ei vereerd. En ’s avonds werden we onverwacht uitgenodigd bij Bob & Carolien voor een motiverend etentje. Enkel het zwembad kreeg geen oplossing.

De wijngaarden waren nog doordrongen met te veel water. Plukken in deze omstandigheden is waanzin. Gezien de weervoorspellingen voor deze week zeer gunstig zijn, is het belangrijk de zon zijn werk te laten doen. Het suikergehalte van de druiven is na de zondvloed van deze weekend met zowat 2% gedaald. De grenache is verre van rijp, syrah is een dubbeltje op zijn kant. Een ronde door de wijngaarden maakt duidelijk dat er zeer terroirgerichte beslissingen zullen moeten worden genomen. Donderdag zullen we waarschijnlijk starten met de pluk van de syrah. Jérémy heeft ondertussen de rosé gevinifieerd en tot mijn grote verbazing is die bijzonder geslaagd. Het wordt dus (zoals 2008) een jaar van de wijnbouwer. Met dit gegeven kan ik weer lachen.

Met verontwaardiging zie ik de meest merkwaardige dingen in de wijngaarden van Vacqueyras. Er zijn wijnbouwers die in paniek natte druiven aan het plukken zijn; er zijn er die aan het ontbladeren zijn; er zijn er zelfs die de wijngaarden aan het besproeien zijn met bouillon bordolaise. Merkwaardige toestanden, terwijl de natuur om rust schreeuwt.

Op dinsdag 6 september hebben onze zwaar aangetaste jonge wijngaard achter ons huis stevig aangepakt en uitgekuist. Een derde van de oogst hebben we weggeknipt, om de mooie niet aangetaste druiventrossen nog een kans te geven om nog maximaal te rijpen. Wij hopen dat deze wijngaard op natuurlijke wijze zich zal herstellen tegen het einde van de maand. Met spijt in het hart moet ik toezien hoe een derde van de oogst van mijn jonge grenache verloren is. Gelukkig zijn de oude grenache intact gebleven.

Wachten is nu de boodschap.

Ondertussen hebben we werk gemaakt om een volle bus Vlaamse OKRA-bejaarden het hoofd zot te maken en hen te verrassen met een sublieme degustatie. Ze kwamen nogal moeilijk uit de bus, maar na de degustatie hadden ze plots geen wandelstokken meer nodig. Leuke mensen op het juiste moment.

We hebben ook vandaag onze eerste witte Vacqueyras gebotteld. Ook deze klus zit erop en misschien wordt dit product wel de verrassing van het najaar in België.

De moraal heeft weer een boost gekregen. Volgende week wordt zeer beslissend. Nu mag het echt niet meer regenen.