Het eenvoudig olfactologisch experiment

Een vinologische ontdekking in eten en drinken

smell and taste

Wat mag je verwachten?

Theorie: 0,5 uur:

Via een spoedles wordt een stukje van de olfactologische theorie uiteen gezet. Van neus tot mond; invloed van geuren op smaakgewaarwordingen; de psychologie van geuren; wijngeuren leren kennen & herkennen; het verband tussen wijngeuren en gastronomische smaken, het accorderen van wijnen met gerechten, …

Praktijk: 2,5 uur:

Via 5 gerechten zullen de cursisten geconfronteerd worden met viif uiteenlopende smaakvariaties. Elk gerecht zal geconfronteerd worden drie kwaliteitswijnen, die elk op zich fundamenteel verschillend inspelen op de aroma’s van het gerecht. Het praktijkdeel zal uitwijzen welk type wijn de beste begeleider wordt bij welk culinair smaakspectrum.

Causerie: 0,5 uur:

Gezien het hier niet gaat om een exacte wetenschap, zal de nabespreking en de conclusies van de cursisten een verhelderend moment worden. Op basis van de theorie en de praktijk moet er een zekere olfactologische logica gevormd worden, die zowaar de basis moet zijn voor elke sommelier. Via de opgedane ervaring van het moment zal via interactie tussen de cursisten deze logica vorm krijgen.

Kwaliteit en verrassing

Het experiment biedt een unieke combinatie tussen vinologie en gastronomie. Via de beste wijnen uit de kelder van Erwin Devriendt, zullen originele gerechten hun geheimen prijs geven. De gerechten worden door Erwin Devriendt & Françoise Lefevere ter plaatse gecreëerd, waarbij interactiviteit met de deelnemers wordt beoogt. De gerechten worden speciaal gekozen op basis van hun aromatische expressie en eigenzinnige smaken worden niet uit de weg gegaan om te worden geconfronteerd met een lekkere wijn. Wijn en voeding kennen aldus geen grenzen. Het belangrijkste echter is het feit dat niets formeel of zakelijk wordt gehouden. De bedoeling van het experiment is een zekere plezante ambiance te creëren waarbij ontspanning en kennis op een unieke manier verweven worden. Ook de gastdame en -heer doen dit voor hun plezier.

Waar, hoe, wanneer & hoeveel

Het olfactologisch experiment gaat door in de Ekkergemstraat 62, 9000 Gent, in twee ruimtes waar theorie en praktijk zullen worden ontwikkeld. Ontvangst op het eerste verdiep in de didactische ruimte van het huisnummer 62. Maximum 12 cursisten (minimum 8) per module kunnen worden toegelaten. Groepsessies met minder dan 8 deelnemers worden niet georganiseerd. De cursisten zullen kunnen genieten van vijf gerechten met telkens drie wijnen:

  • Een gerecht op basis van vis + drie wijnen
  • Een gerecht op basis van gevogelte + drie wijnen
  • Een gerecht op basis van vlees + drie wijnen
  • Een gerecht op basis van rood fruit+ drie wijnen
  • Een gerecht op basis van kaas + drie wijnen

In deze optiek wordt van de cursisten een quasi nuchterheid verwacht (in de zin van maagledigheid), opdat honger zijn maximale nasaaleffect kan uitspelen.

Het experiment vangt aan om 19uur30 en worden afgerond omstreeks 23uur30.

Prijs per persoon

100 euro (BTW inclusief), alles inbegrepen (lesgever, accommodatie, gerechten, wijnen en nog veel meer…).

Coördinaten en referenties

Lesgever: Erwin Devriendt

Ontvangst & omkadering: Françoise Lefevere

Ekkergemstraat 60, 9000 Gent

Tel: 0032 9 225 79 23