To be grenache or not to be!

De pinot noir van het zuiden of de nebbiolo van de rhône.

kw18-grenache

Op 21 september 2012 vonden overal ter wereld voor de 3de maal de Grenache-days plaats. Talrijke festiviteiten worden op dat moment georganiseerd in alle uithoeken van de wijnwereld, waarbij de bijzondere eigenschappen van de grenache in het daglicht worden geplaatst. Deze bijzondere ode aan de grenachedruif werd uiteraard op verschillende plaatsen gevierd in de zuidelijke Rhône, de bakermat van de edele Franse variant van de Spaanse granacha of garnacha.

Het startschot van deze grenachehype werd gegeven in 2010 op het domein Chêne Bleu (in samenwerking met Domaine Mourchon uit Séguret) uit Le Crestet, een uitloper van de nieuwe appellatie Ventoux, waar een bijzonder colloquium rond de grenache werd georganiseerd (www.grenachesymposium.com). Dit domein beschikt niet alleen over een karrenvracht financiële middelen, maar ook over een subliem gelegen congresruimte in het natuurgebied van de Dentelles de Montmirail. Het colloquium werd gedragen onder meer door Michel Bettane, Jancis Robinson en Steven Spurrier. Het was de bedoeling om dit jaarlijks te herhalen in de derde week van september.

In 2011 ging een gelijkaardig congres door in Barcelona. In 2012 werden de Grenache-days uiteindelijk mondiaal gevierd door talrijke particuliere initiatieven.

Lees hier het volledige artikel in PDF: KW 18 – To be Grenache