Clos des Frères 2016 – Een jaar met grootste verwachtingen

clos-2016

De realiteit is hard, confronterend en tegelijkertijd ook zalvend en hoopgevend. Terwijl het jaar 2015 overschaduwd werd door het overlijden van mijn moeder net voordat de pluk nog moest beginnen, werd haar wens bewaarheid. Het millésime 2015 werd uitzonderlijk mooi. De ode aan Edith (die zo graag deze pluk nog wou meemaken) zal zijn expressie vinden in een unieke Vacqueyras 2015. De eerste getuigen van dit uitzonderlijk mooi wijnjaar werden vastgelegd in de botteling van de witte Clos des Frères en de rode Folie des Frères die in het voorjaar van 2016 werden gebotteld. De witte Clos 2015 was misschien de pittigste witte Vacqueyras die wij tot op heden hebben kunnen maken, terwijl de Folie 2015 uitblonk in een weelderige fruitvolheid van de zuiverste grenache. Beide wijnen zijn voltreffers geworden. Nog voor de zomer moest aanbreken was de witte Clos zo goed als uitverkocht en werd de Folie dankzij de ideale productplaatsing van Van Hende een kanjer in de restauratie en in sommige voetbalstadia. De Folie 2015 valt dermate in de smaak dat het perfect het tekort aan rode Clos des Frères 2014 kon opvangen in afwachting van de botteling van de rode Clos 2015 in het najaar van 2016. De commerce draait op volle toeren, terwijl de natuur er een andere agenda op na houdt. Het wordt steeds moeilijker om mijn wijnpassie te koppelen aan de marktwetmatigheden van vraag en aanbod. En toch zal ik eerst mijn hart laten spreken. Dit is trouwens de enigste garantie opdat Clos des Frères nog beter kan worden… Hetgeen nu op vat en op cuve ligt te rijpen voor de rode Clos 2015, doet zeer veel goeds vermoeden. En zeggen dat we daartussendoor ook nog een unieke Beaumes de Venise hebben ontwikkeld, die ook zijn weg moet vinden naar de wijnliefhebber.

ondines-2016

In deze vrij gunstige omstandigheid, loopt het klimatologisch in 2016 ook niet slecht. De winter van 2016 was uitermate droog en behoorlijk warm. Het was trouwens één van de slechtste truffeljaren in de Provence, wat genoeg zegt over de matige vochtigheid (en het ontbreken van vrieskoude) in het voorjaar. Los van de traditionele buien, werd nooit veel regen opgemeten en het grondwaterniveau werd niet verrijkt met het broodnodige watergehalte voor de zomer. Deze ‘voor’droogte, samen met behoorlijk veel mistraluren (wat ook een uitdrogend effect heeft op de flora), bracht de bloei en de floraison wat later op gang dan gewoonlijk. In feite heeft de natuur deze achterstand nooit meer ingehaald en werd in juli gepland dat de pluk toch wel 10 dagen later dan gewoonlijk mag ingeschat worden.

14440654_1093570637377674_6905921816755043891_n

Lees hier het volledig verhaal van de oogst 2016 en de assemblage van de sublieme toekomstige rode Clos des Frères 2015: oogst-2016-clos-des-freres