Wijnjaar 2017 – Het jaar van de twijfel

Naar jaarlijkse gewoonte probeer ik het thuisfront te informeren van mijn periodiek vinologisch avontuur in het zuiden van Frankrijk.
Naar jaarlijkse gewoonte is het weer een apart verhaal geworden, met niets te vergelijken.
Naar jaarlijkse gewoonte is het weer niet evident.
Naar jaarlijkse gewoonte houdt de passie voor een unieke wijn de motivatie hoog.

Elk wijnjaar is op zich een avontuur. Nooit is iets evident en de natuur verrast ons elk jaar met zijn wispelturigheden. Terwijl het millésime 2016 toch alle kwalitatieve verwachtingen heeft ingelost, begon de winter zeer langzaam en was het behoorlijk warm in het najaar. Kort na de pluk heeft het behoorlijk veel geregend en werd de waterhuishouding diep onder de grond weer in evenwicht gebracht na een zeer mooie zomer en een aangename plukperiode. De natuur zocht op een onwaarschijnlijke manier zijn balans…

Lees hier het plukverslag van Clos des Frères 2017 van het millésime 2017 in Vacqueyras:

Het wijnjaar 2017