2002 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Daar waar de 2001 kon terugvallen op uitstekende microklimatologische omstandigheden, was 2002 een veel moeilijker jaar. Over het algemeen was er minder aantal zonuren en werd de zuidelijke Rhône tijdens de pluk overdonderd door een catastrofaal onweer (met liefst 11 doden). Het was dus zeer belangrijk assertief in te spelen op deze eigenaardige weeromstandigheden om toch een wijn te kunnen maken van een goed niveau.

Clos des Frer[es] houdt er evenwel aan om zeer nauwgezet de druivenevolutie te volgen en op een laag rendement te werken. Daardoor slagen wij erin ook in mindere jaren mooi geconcentreerde wijnen te produceren waarin het fruit een centrale rol speelt. Door de stortvloed tijdens de pluk hebben we daarenboven dubbelstreng geselecteerd, waardoor meer dan 1/3 van de oogst niet in de Clos des Frer[es] werd opgenomen. De stresserende oogst van de 2,5ha wijngaard werd tussen twee onweren intensief en manueel geplukt, waardoor er een minimaal hoeveelheid regenwater met de druiven werd meegenomen. Alle druiven waren geplukt voordat de tweede enorme regenstorm zich aandiende. Daardoor is Clos des Fre[es] 2002, in tegenstelling van wat men in de regio van dat jaar mag verwachten, uitermate geslaagd. De samenstelling van het millésime 2002 is dan ook anders dan de 2001 en bestaat uit 80% grenache en 20% syrah/cinsault.

Dit resulteert niet in de kracht van de 2001, maar meer in een wijn met veel fruitige finesse. De mooie zuren ondersteunen deze wijn en maskeren het gebrek aan vlezigheid en materie op een subtiele manier. Clos des Frer[es] 2002 heeft qua structuur en bewaarpotentialiteit niet de zelfde eigenschappen van de 2001, maar zal zeer toegankelijk en aangenaam om drinken zijn tegen de eerstkomende zomer. Door zijn finesse zou hij ook op oudere leeftijd nog kunnen verrassen. Zoals het bij de 2001 een noodzakelijkheid is om hem te decanteren, is het ook nu wenselijk de 2002 wat open te laten komen. Dan pas zal hij op jonge leeftijd zijn volle charme kunnen vrijgeven.

Technische fiche

  • Assemblage: 80% grenache, 19% syrah en 1% cinsault
  • Productie: 3650 flessen
  • Botteling: 13 & 14 november 2003
  • Pluk: manuele pluk tussen 9 september en 11 september. Een tweede deel van 16 september tot 22 september. Door de slechte weersomstandigheden werd tijdens de pluk 1/3 van de oogst niet opgenomen in Cuvée J&E, waarvan 1/3 gedeclasseerd werd tot vin de table en 2/3 gewoonweg niet geoogst
  • Rendement: door de zeer strenge selectie in de wijngaard tijdens de pluk en in de chai, kwam men tot een rendement van 28hl/ha. Bijna de volledige oogst van de cinsault was waardeloos geworden
  • Vinificatie: volledige ontristing van alle druiven, tripel selectie van de druiven, vinifi catie uitzonderlijk per druivensoort, waar de grenache strikt gescheiden werd van de combinatie syrah/cinsault; een klassieke gisting met temperatuursbeheersing tot max 30°, korte fermentatie van 7dagen; geen toevoeging van suikers of gistcellen; een wat hardere persing met de membraanpers; vin de goutte en vin de presse onmiddellijk samengebracht om tot rust te komen in geëmailleerde betonnen cuves; de malolactische gisting was volledig rond in oktober 2002; 1/3 van de syrah gelagerd op drie jaar oude vaten gedurende 8 maanden; de assemblage geschiedde 1 maand voor de botteling; sulfi ettoevoeging van 0,38 mg/l; Ph van 3,39; alcohol van 13,8%