2003 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

De cru 2003 is de derde productie van Clos des Frer[es] in Vacqueyras. De drie jaargangen die we achter de rug hebben zijn dermate verschillend, dat dit ook resulteert in drie totaal verschillende wijnen. Terwijl de cru 2001 een vlezige kracht uitstraalt en de cru 2002 charmeert in zijn speelse fruitigheid, zal de cru 2003 grote complexiteit met finesse combineren. Met fierheid kunnen nu reeds zeggen dat Cuvée J&E 2003 een zeer grote wijn wordt met grote bewaarcapaciteit.

Ondanks het verbluffend resultaat hadden wij aanvankelijk het ergste gevreesd voor het wijnjaar 2003 in Frankrijk in het algemeen en in de zuidelijke Rhône in het bijzonder. Na het zeer moeilijk en nat wijnjaar 2002 kregen wij plots te kampen met extreme warme temperaturen vanaf de lente. De hitte bleef ook nadien voortduren, waarbij op de wijngaarden soms in volle zon temperaturen van boven de 50°c werden gehaald. Deze uitzonderlijke klimatologische omstandigheden verstoorde het volledig natuurlijke groeiritme van de wijnrank: de “floraison” was 10 dagen vroeger, de klassieke duur van bloem tot rijpe druiven van 100 dagen werd niet gehaald en stokte op 90dagen, de pluk werd drie weken vroeger dan normaal opgestart,enz…

De rol van de wijnbouwer was dus zeer determinerend om de natuur te helpen in deze uitzonderlijke omstandigheden. Wij hebben dan ook bijzondere inspanningen gedaan om de wijnrank te helpen om de hitte te trotseren en toch mooie druiventrossen te laten produceren. Een andere beheersing van de vegetatie van de plant, een strenge voorselectie van de druiven voordat de rijping is gestart, een intensievere biologische grondbewerking ten behoeve van de worteldynamiek van de plant, een gedifferentieerde aanpak bij de pluk van de druiven per perceel…zijn maar een greep van de maatregelen die wij hebben ondernomen tijdens de zomermaanden. Terwijl talrijke naburige collega’s tijdens de pluk geconfronteerd werden met uitgedroogde rozijnen, konden wij terugblikken op prachtige druiven met verrassend veel materie. Vooral de zuurontwikkeling binnen de druiven werd dermate verstoord door de extreme warmte, waardoor vele wijnen in Frankrijk behoorlijk veel fraicheur missen. Door het harde werk op de wijngaard zijn wij erin geslaagd ook dit euvel te ontlopen en kunnen we vandaag een uitzonderlijke Vacqueyras Cuvée J&E presenteren die zowel uitblikt door zijn frisse zuurstructuur als door zijn volle fruitige materie. De stijl van Clos des Frer[es] is uiteraard niet veranderd en refereert naar het zoeken naar een evenwicht tussen fruit, finesse en kracht, zonder te vervallen in een door hout gedomineerde blocbuster.

Ook de druifsamenstelling van Cuvée J&E van Clos des Frèr[es] 2003 werd aangepast aan de bijzondere klimatologische omstandigheden met de bedoeling een perfect evenwicht te vinden tussen alcohol, zuren en tannine. In deze optiek bestaat de cru 2003 uit 18% cinsault, 27% syrah en 55% grenache, wat dus fundamenteel verschillend is van onze cru 2002 en bijna gelijklopend is met de cru 2001. Vooral de rol van de indrukwekkende syrah mag in deze millésime niet onderschat worden.

Clos des Frèr[es] Cuvée J&E 2003 is een subtiele bewaarwijn die vandaag zeker nog niet is versmolten. Ondanks zijn grote toegankelijkheid (ook nu reeds) raden wij aan deze wijn een jaartje te laten rusten vooraleer tot consumptie over te gaan. Als je ziet dat de cru 2001 nu pas open bloeit en nog veel potentieel heeft voor de toekomst, dan zijn wij ervan overtuigd dat de cru 2003 nog grotere ambities heeft. In afwachting van de explosie in het glas van de cru 2003, kan je gerust deze zomer overbruggen met de aangename speelse cru 2002 van Clos des Frer[es]. Wij zijn ervan overtuigd dat Cuvée J&E 2003 zeker in uw kelder niet mag ontbreken en hopen wij dat u het karakter heeft om minstens een jaar van deze fles af te blijven. Indien u hem graag op jonge leeftijd drinkt, aarzel zeker niet om hem te decanteren…want met wat zuurstof zal de charme van deze wijn losbarsten in het glas.

Technische fiche

  • Assemblage: 64% grenache, 20% syrah en 16% cinsault
  • Productie: 5900 flessen
  • Botteling: 14 en 15 oktober 2004
  • Pluk: manuele pluk uitzonderlijk gestart op 19 augustus met de syrah; de pluk was beeindigd op 14 september 2003
  • Rendement: gemiddeld was het rendement 34hl/ha; dit was iets hoger bij de grenache en iets lager bij de syrah; bijzonder strenge vendage verte tijdens de julimaand, vanwege de grote hitte; bijzondere aandacht aan het bladbeheer van de wijnrank
  • Vinificatie: volledige ontristing van alle druiven en zachte mechanische kneuzing; vinificatie van een gedeelte cinsault & grenache gezamenlijk, één perceel grenache afzonderlijk en alle syrah afzonderlijk; klassieke vinificatie met strenge temperatuurcontrole en bijzondere aandacht aan de zuurontwikkeling; maximale delestage; geen acidifi ëring (wat een prestatie was) noch gebruik van artifi – ciële gisten; zeer zachte en korte persing van de vin de presse; de malolactische gisting was voltrokken tijdens de jaarwissel 2003/2004; alle syrah werd gelagerd op nieuwe Franse eiken vaten gedurende 10 maanden; de assemblage geschiedde 1,5 maand voor de botteling; zeer lage sulfi tering 0,17mg/l; een Ph van 3,77; alcohol van 14,1%