2007 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Clo[s] des Frer[es] 2007 is onze zevende oogst.

  • Assemblage: 56% grenache, 34% syrah en 10% cinsault.
  • Productie: 7600 flessen.
  • Botteling: 10 november 2008.

Dat het wijnjaar 2007 in Frankrijk niet als het beste zal worden uitgeroepen is algemeen geweten. Maar wat minder is geweten, is het feit dat 2007 in de Rhône wel degelijk zeer mooi is geweest. Het is alsof voor de internationale wijnpers enkel Bordeaux of Bourgogne dé klimatologische referentie is voor Frankrijk. Niets is minder waar. Voor het zuiden van Frankrijk (en de zuidelijke Rhône in het bijzonder) is 2007 één van de meest interessante wijnjaren ooit. Het is wel zo dat de wijsheid en de vaardigheid van de wijnbouwer in zo een wijnjaar van doorslaggevend belang zal zijn. Wij hebben in ieder geval niets aan het toeval overgelaten en onze ‘biospirit’ meer dan ooit laten primeren. Wat maakt het millésime zo uitzonderlijk voor de Rhône?

Vooreerst was het voorjaar zeer vochtig, wat de vegetatie sterk bevorderde. De vele regens in de lente was een zege voor de geteisterde waterhuishouding in de zuidelijke Rhône. De wijngaard heeft ‘explosief’ gereageerd op deze natte bloei-omstandigheden en een overvloed aan druiventrossen was de resultante. Hier was het echt noodzakelijk om streng in te grijpen in de wijngaard en we hebben meer dan de helft van onze trossen vroegtijdig laten vallen.

Kwalitatief zitten wij op een rendement van 35hl/ha en door deze beslissende ingreep in de maand juli heeft de wijnrank op een sublieme manier gereageerd op de overgebleven trossen. De zomer van 2007 was klimatologisch eerder normaal, waarbij de nachten aangenaam fris waren. Hoewel het gemiddeld aantal zonne-uren niet was gedaald t.o.v. vorig jaar, was de gemiddelde temperatuur gemiddeld 6° lager dan 2006. Dit kwam ondermeer door de talrijke mistralwinden eind augustus die de regen over Frankrijk wegblies. Terwijl andere wijnregio’s het moesten stellen met hevige stortbuien, zat de zuidelijke Rhône in de frisse zon. Door deze uitzonderlijke omstandigheden werd de pluk ook 10 dagen vervroegd dan normaal en werden de eerste druiven geplukt op 3 september 2007.

De kwaliteit van de druiven op de cru-wijngaarden was subliem en vooral de syrah en de cinsault schitterde in hun subtiele zuren. De grenache was zeer fruitig en iets minder gekleurd, maar liet een groot finesse vermoeden tijdens de vinificatie. Uiteindelijk is dit millésime van cuvée J&E ook zo geëvolueerd. Wanneer we deze biowijn vergelijken met de vorige edities, dan is Clos des Freres 2007 ongetwijfeld de wijn met de meeste finesse. Het is wijn dat wat tijd nodig heeft om open te bloeien, maar streelt op jonge leeftijd uw smaakpalet door zijn fluwele tannine en heel veel frisse zuren. Terwijl cuvée J&E 2006 eerder een stevige krachtige wijn mag genoemd worden, zal de cuvée J&E zowat zijn tegenpool zijn door zijn grote finesse. De tijd zal het uitwijzen, maar ik voel aan dat dit millésime misschien de mooiste wijn is dat wij tot op heden heb kunnen maken.

Met de wetendheid dat wij onze beste wijn nog moeten maken, zijn wij meer dan gelukkig met het resultaat van Clo[s] des Frer[es], cuvée J&E, 2007.