Een analyse van de fijnste rieslings en spätburgunders in noordelijk Duitsland leidt tot één conclusie: op de 50ste breedtegraad kan men wel degelijk superwijnen produceren. Sommige wijnbouwers nemen de klimaatsveranderingen aan om te beweren dat het in de toekomst nog interessanter wordt. De enorme diversiteit aan fijne rieslings en spätburgunders is zoals altijd niet alleen te wijten aan de grote geologische verscheidenheid, maar ook aan de grote impact van de wijnbouwer. Het is echt niet eenvoudig om in de regio van de Ahr, Mittelrhein of in de Rheingau aan wijnbouw te doen, waar de klassieke tractor van geen nut is. Hier kunnen enkele gedreven en gepassioneerde wijnbouwers de hoogste kwaliteit uit het terroir halen. De aangehaalde voorbeelden zijn maar een greep uit  de noemenswaardige groep bestaande kwalitatieve wijnbouwers. Een bezoek aan deze drie mooie wijnregio’s zal je steeds met verstomming slaan. En neem het van ons aan, het zijn niet alleen de wijnen die je zullen verrassen.