Twee toppers uit de Mittelrhein

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Het wijngebied van de Mittelrhein sterkt zich uit over de kronkelende heuvels langs de Rijn van Bonn tot Bingen en gaat quasi stijlvol en onzichtbaar over naar het wijnbouwgebied van de Rheingau. Koblenz is het middelpunt van deze wijnregio. Met zijn 440 hectaren is dit een vrij klein gebied. Impressionant zijn wel de heuvels langs de Rijn die tot 600 meter steil de hoogte in kunnen gaan. Vaak zijn de flanken ongelooflijk steil en het zijn juist op deze steile flanken dat de druiven hun gading vinden. Het moet een gigantisch klus zijn om hier aan wijnbouw te doen en het is dus niet verwonderlijk dat de wijnen niet goedkoop zijn. In vergelijking met de Rheingau is de Mittelrhein (onterecht) ondergewaardeerd en zijn de wijnen zeker betaalbaar. Bij een bezoek aan de Mittelrhein mag een bezoek aan Weingut Toni Jost en aan Weingut Ratzenberger niet ontbreken.

 

Weingut Toni Jost

Dit pittoresk gelegen wijndomein in het centrum van het wijndorpje Bacharach maakt zeer volle wijnen. Hier kan je reeds betaalbare lekkere rieslings kopen onder de 15 euro. Je moet bij Toni Jost toch bij de grand cru’s gaan (grosses gewächs) om de echte mineraliteit van de grote rieslings te vinden. De Riesling Walkenberg EG Walluf 2010 (€20,5) zit nog wat haaks in mekaar, maar de geweldige zuren en de pittige materie zijn dermate mondvullend dat we hier binnen enkele jaren iets unieks mogen van verwachten. De Riesling Hahn GG Bacharach 2006 (€ 22,5) heeft zijn jaren kunnen gebruiken om gigantische kracht van deze wijn mooi te laten versmelten met de mineraliteit van het terroir. De ondertoon van ananas houdt deze wijn jong en fris. Weingut Toni Jost maakt wijnen die pefect bij maaltijden passen. De mollige kant van hun rieslings is één van hun stijlkenmerken.

 

Weingut Ratzenbeger

Iets verder in de naburige gemeente Steeg ligt het Weingut Ratzenberger, pal naast een imponerende steil oplopende leisteenflank. Het rijhuis is zo goed als tegen en onder de rots aangebouwd en de wijngaarden kantelen zowaar tot in zijn achterkeuken. Jochen Ratzenberger is een echte terroirman en zijn wijnen weerspiegelen als geen andere de mineraliteit van de blauwe leisteenrotsen. De stijl van de rieslings van Ratzenberger is eerder strak, droog en ragfijn. De Steeger St.Jost GG 2009 (€19,6) is een expressieve wijn van pompelmoes, citroengras en vuursteen. De enorme complexiteit en zijn grote minerale bagage doet een groot bewaarpotentieel vermoeden. Bij wijze van proef deed Jochen Ratzenberger ons ook een oudere St.Jost proeven uit 2006 en het vermoeden werd bevestigd. Deze 2006 toonde nu rijpe gele appels zonder zijn finesse te verliezen. Deze wijn had niets van zijn complexiteit ingeboet. De Riesling Bacharacher Wolfshöhle GG 2009 (€24) bouwt verder op hetgeen we eerder proefden, maar met nog meer charmerende finesse. Deze wijn smaakt nu zeer droog. De vergelijking met de 2006 (€26) was opnieuw een bevestiging dat deze wijnen tijd nodig hebben. De Wolfshöhle 2006 was knapperig fris en had een enorm lange afdronk. Een echt grote riesling om uw vingers af te likken. We hebben Weingut Ratzenberger verlaten met het drinken van een Eiswein Riesling Bacharacher Kloster Füstental 2002 (€40 voor 0,375l) die absoluut niet zoet was. De fluwele lange afdronk had iets betoverends, waarbij enkel de onwaarschijnlijke zuren de herinnering bleef prikkelen. Een bezoek aan Weingut Ratzenberger verloopt totaal anders dan bij de andere Duitse wijnbouwers, waarbij netheid en ordelijke voorbereiding niet aan hem besteed is. Een losse degustatie bij Jochen Ratzenberger doet in een zekere zin nonchalant Frans aanvoelen.