2004 – Aoc Côtes du Rhône – Folie des Frères

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Om mijn lievelingsdruif onder controle te houden, moet je eerst zijn grillen kennen. 2004 was een uitstekend grenachejaar en het moment bij uitstek om te experimenteren met het grote potentieel aan fruitigheid van deze druif. In de cru Vacqueyras proberen we de grenache in al zijn fi nesse te bewaren om als delicaat steunpunt de kracht van de syrah en de vettigheid van de oude cinsault te onderbouwen. In Clos des Frères proberen we de grenache in al zijn subtiliteit te vinifi ëren, alsof we te maken hebben met de “pinot noir van het zuiden”.

Dit is een permanente zoektocht en het beste van de grenache moeten we nog vinden in onze wijnen. Daarom zijn oefeningen als La folie des Frères zeer leerrijk om de capriolen van deze druif te leren begrijpen. La folie des Frères heeft niet de bedoeling een zwaarwichtige fi nesse- en bewaarwijn te zijn. Wij hebben de expressie van het fruit van een pure grenache gezocht en hopelijk ook gevonden. De alcoholgevoeligheid van de grenache in het millésime 2004 was voor ons een even grote verrassing, zeker op een terroir (leem-zand-grint) dat niet tot de top behoort.

Technische fiche

  • Assemblage: 100% grenache van meer dan 40 jaar oud
  • Productie: 7000 flessen
  • Botteling: 17 november 2005
  • Pluk: manuele pluk op een uniek biologisch en verwilderd terroir (in fermage) heel dicht bij Cairanne; pluk werd gefinaliseerd op 26 september 2004
  • Rendement: ongeveer 30hl/ha; dit perceel ligt in de vlakte tussen Sablet & Cairanne en ligt voor een gedeelte in de Village-appellation en gedeelte niet; het terroir is dan ook niet homogeen, maar de oude grenache kan daar in zeer goede klimatologische omstandigheden wonderen doen
  • Vinificatie: ondanks de manuele pluk werd de verwerking van de druiven hoofdzakelijk machinaal gedaan; geen gravitatie maar behoorlijk veel pompwerk, machinale ontristing & kneuzing; klassieke vinifi catie aan relatief hoge temperatuur (max 30°) en vrij korte gisting (8 dagen); geen toevoeging van artifi ciële gisten, suikers of zuren; de wijn werd na de malolactische gisting gedurende een klein jaar tot rust gebracht in een grote betonnen cuve en werd van daaruit rechtstreeks gebotteld; sulfi tering van 0,7mg/l; Ph van 3,54; alcohol 15,51%vol. La folie des Frères is voor ons ook een leerproject om de grenache beter te kunnen doorgronden.