2003 – Vin de table – Cuvée “S”

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Wijn is voedsel voor de geest. Met dit in het achterhoofd moet je deze “S” benaderen. Deze wijn, ontstaan uit een ‘houtexperiment’, moet ons doen nadenken over de impact van hout op de wijn en vooral hoe mooi ‘zoethout’ past bij een rijpe syrah, zonder evenwel te veel aan finesse te moeten inboeten. Cuvée ‘S’ is in vele opzichten verrassend; de betekenis van de S mag je als proever zelf invullen….

Technische fiche

  • Assemblage: 100% syrah
  • Productie: 900 flessen
  • Botteling: 15 oktober 2004
  • Pluk: manuele pluk van de druiven uit wijngaarden van zowel de cru Vacqueyras als van Côtes du Rhône. Uitzonderlijke warme omstandigheden en zeer vroege pluk vanaf 19 augustus gaf een uitzonderlijke kwaliteit aan de syrahdruif
  • Rendement: 25hl/ha
  • Vinificatie: volledige ontristing van alle druiven, afzonderlijke cépagegisting; klassieke vinifi catie in temperatuurgereguleerde cuves; langzame fermentatie aan lage temperatuur (max 27°); een normale persing waarbij de vin de goutte en vin de presse eerst afzonderlijk tot rust kwamen in kleine betonnen fusten, om daarna gemengd te worden in 5 soorten nieuwe eiken vaten (van zowel 225l, als van 500l); in functie van de evolutie van de wijn en afhankelijk van de smaakimpressie werd enerzijds sommige syrah gebruikt om de Clos des Fréres Cuvée J&E te verrijken, terwijl de meest getypeerde Syrahvaten werden voorbehouden voor deze speciale cuvée “S”. De wijn werd 10 maanden op nieuwe eik (bijna allemaal Frans en één barrique uit de Kaukasus) gelagerd. Cuvée “S” zal maar in uitzonderlijke syrah-jaren worden gemaakt en was eerder bedoeld als experiment om de kracht van hout op syrah beter te kunnen inschatten.; sulfi etgehalte van 0,4mg/l; indrukwekkende kleurdensiteit (83,16); Ph van 4,01; Alcohol 14,18% vol