2005 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Clos des Frer[es] 2005 is onze vijfde oogst. Na het zeer succesvolle jaar 2004 (bronzen medaille in de tweede grootste wijnwedstrijd van Frankrijk te Macon en een stervermelding in de guide Hachette) was het niet evident om beter te doen dan het wijnjaar 2004. En toch zijn wij daarin geslaagd dankzij de hulp van moeder natuur. 2005 was op vinologisch vlak in de Rhônevallei gewoonweg uitstekend, om niet te zeggen “super”. Gelijklopend met onze groeiende kennis en onze wil om grote wijnen te maken, zijn de klimatologische omstandigheden uitermate gunstig geweest voor de wijnbouw zowat in geheel Frankrijk, maar vooral in de zuidelijke Rhône.

Het was een zeer droog (nog geen 500mm regen) en zonnig jaar en de wijngaard heeft echt afgezien. Daarenboven waren er meer dan 30% meer mistraldagen (dagen met sterke afkoelende wind) te noteren. De mistral heeft in de zuidelijke Rhône een onwaarschijnlijke sanitaire rol in de wijngaard, waardoor we de ranken quasi ongemoeid hebben kunnen laten en dus niet hebben moeten behandelen tegen de talrijke schimmels. Vermits wij vanuit Clos des Frer[es] een biologische benadering verdedigen was deze vaststelling een zegen. Clos des Frer[es] 2005 is misschien van de vijf reeds eerder gemaakte producten, de meest natuurlijke wijn en bevat heel weinig sulfiet.

Op deze manier is deze wijn opnieuw anders dan de voorgaande, terwijl de stijl natuurlijk dezelfde blijft. Clos des Frer[es] 2005 is een stevige wijn met grote finesse. Vooral de bijzonder goed gelukte grenache-oogst heeft ervoor gezorgd dat de wijn rijk en fijn is geworden. Door de uitzonderlijke zorg tijdens het vinificatieproces en de late botteling zijn wij er in geslaagd een zeer complexe wijn met bewaarpotentieel te presenteren. Terwijl Cuvée J&E 2004 door zijn “zonnige” structuur eerder vol overkomt, zal de Cuvée J&E 2005 fijner en complexer in de mond liggen.

Clos des Frer[es] Cuvée J&E 2005 is geen gemakkelijke wijn, maar des te interessanter. Het is een wijn waarover moet nagedacht worden en voor echte grenacheliefhebbers die de subtiliteit tussen stevig fruit en finesse kunnen appreciëren. Het is duidelijk dat deze wijn een paar jaartjes kelderrust kan verdienen, hoewel hij bij stevige aromatische gerechten nu reeds wonderen kan doen. Clos des Frer[es] Cuvée 2005 is voor mij het beste wat ik tot nu toe heb gemaakt, goed wetende dat onze beste wijn nog moet komen.