2006 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

De 2005 werd een wijn met veel karakter en behoorlijk veel materie en tannine en zal waarschijnlijk de Clos des Frères zijn met de hoogste bewaarcapaciteit. 2005 is daarom geen gemakkelijke wijn om jong te drinken. Op dit vlak verschilt 2006 fundamenteel met het vorige millésime.

Hoewel de kleur quasi identiek is, heeft de 2006 een explosie aan rood fruit en komt hij minder zwaar over dan het wijnjaar 2005. Hier zijn de zuren zeer sterk aanwezig op degustatief vlak en maken van deze 2006 een zeer frisse wijn. Ongeacht het feit dat de hoeveelheid syrah in de mond zeker voelbaar is, blijft deze Vacqueyras toch sterk grenache getypeerd, zeker op aromatisch vlak. 2006 wordt een wijn die charmeert en die aromatisch toch enigszins doet denken aan het wijnjaar 2004.

Het wordt een aangename maaltijdbegeleider voor rijke vleesgerechten, liefst op een zonnig terras. Deze Cuvée J&E van Clos des Frères 2006 is geen zware blockbuster, maar een fruitmand met heel veel fraicheur. Daardoor kan deze Clos des Frères reeds op jonge leeftijd genoten worden.

Technische Fiche

  • Assemblage: 59% grenache 33% syrah en 8% cinsault
  • Productie: 4500 flessen
  • Botteling: 18 oktober 2007
  • Pluk: een volledige manuele pluk tussen 10 september en 5 oktober 2006. De pluk is zeer verspreid gebeurd met een vrij vroege pluk bij syrah en een vrij late pluk voor sommige percelen tot in de eerste week van oktober. De pluk werd drie maal onderbroken door kleine onschadelijke regenbuitjes
  • Rendement: een laag redendement van 33hl/ha, waarin vooral in de grenache strenger werd geselecteerd. We waren vooral enthousiast over de maturiteit van de cinsault, die voor de regenbuitjes werd binnen gehaald
  • Vinificatie: Na een zeer mooi wijnjaar 2005, was het niet evident om dit millésime kwalitatief te evenaren. Klimatologisch had 2006 behoorlijk veel gelijkenissen met 2005, maar de mistral heeft nog meer huisgehouden dan 2005. Dit impliceert dat 2006 automatisch van meer uren zon heeft mogen genieten, terwijl het uiteraard het terroir zeer droog maakte. De grote droogte heeft een negatieve invloed gespeeld in de gunstige rijping van de druiven van de jonge wijngaarden, terwijl de oudere wijnstokken zich geweldig goed uit de slag hebben getrokken. De syrah heeft zich uiteindelijk zeer fijn ontwikkeld, zonder te vervallen in zijn typische donkere overextractie. Het is daarom dat de hoeveelheid syrah in deze Clos des Frères nog nooit zo hoog is geweest. Opnieuw zijn we zeer secuur te werk gegaan met veel respect voor de natuurlijke omstandigheden. In de wijngaard worden geen pesticiden, antisecticiden of herbiciden gebruikt en in de wijnkeler wordt het gebruik van sulfiet tot het minimum herleid. Er werden noch artificiële gisten, noch externe suikers of zuren aan de wijn toegevoegd. De wijn werd quasi niet gefilterd en zal na enkele jaren toch wat depot bevatten. De botteling werd uitgevoerd door een splinternieuwe bottelingsmachine waarbij de wijn niet zwaar door elkaar wordt geschud. De syrah werd op drie jaar oude vaten gelagerd gedurende 10 maanden. Alcoholvolume: 14,27%; zeer lage sulfitering van 5mg/l SO2; PH, 3,74