2006 – Aoc Côtes du Rhône – Folie des Frères

Deze Folie des Frères is atypisch ten opzichte van de twee vorige oogstjaren. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat ook hier wat syrah werd geassembleerd en dat door omstandigheden de grenache niet van een eenduidig perceel kwam. Toch zijn we erin geslaagd een bijzonder geslaagd product van deze 2006 te maken. In kleur is het de meest donkere Folie des Frères ooit, terwijl hij aromatisch het meest gesloten is.

De fruitigheid van wat normaal Folie moet zijn, is niet meteen herkenbaar in de neus. Het zijn eerder discrete zoete toetsen van amandel en vanille die de proever eerst verrassen, wat na walsen omslaat in zachte kersen en vleugje aardbei op alcohol. In de mond is deze Folie veel interessanter en is heel explosief en mondvullend. De fruitige vlezigheid wordt mooi ondersteund door een scheepslading frisse zuren, dat het hoge alcoholpercentage doet vergeten.

Deze Côtes du Rhône is een echte eetwijn en heeft weinig te maken met Folie des Frères 2004 & 2005. Prijs/kwaliteit zal deze Folie des Frères moeilijk te overtreffen zijn.

Technische Fiche

  • Assemblage: 90% grenache en 10% syrah
  • Productie: 2800 flessen
  • Botteling: 19 oktober 2007
  • Pluk: semi-machinaal/semi-manueel geplukt perceel op een terroir in “fermage”, gelegen bij de gemeente Cairanne in de derde week van september 2006
  • Rendement: 37hl/ha
  • Vinificatie:Folie des Frères 2006 is gemaakt op basis van een zeer klassieke vinificatie op troonconische inox-cuve en een verdere rustperiode van een jaar in een betonnen cuve. Er werd gevinifieerd vanuit een biologische ethiek. Deze Folie heeft voor het eerst wat hout gezien (20%) en werd geassembleerd op 28 september 2007. De grote droogte in 2006 en het groot aantal uren zonlicht heeft ervoor gezorgd dat de alcoholische rijpheid van de grenache op dit ‘terroir’ zeer uitgesproken is.Folie des Frères is geen tweede wijn van Clos des Frères, maar is en blijft een andere wijn van een andere terroir. Matige sulfitering van 35mg/l, stevige alcohol van 14,71% en een PH van 3,61. Folie des Frères blijft een zottigheid en tevens een leerschool om de grenache beter te leren kennen en te metriseren. We hebben tijdens de vinificatie van 2006 een technische ongelukje gehad, waardoor onze productie de helft omvat dan normaal. De kwaliteit echter van dit jaar is uitzondelijk sterk voor de Folie des Frères.

Technische fiche_2006_Folie des Frères