2008 – Aoc Côtes du Rhône – Folie des Frères

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Deze Folie des Frères is een atypische wijn ten opzichte van de klassieke versies. Normaal is deze wijn gemaakt uit 100% grenache, wat nu niet het geval is. De zeer verwarrende klimatologische omstandigheden van 2008 hebben het wijnjaar in de Rhône een beetje overhoop gehaald: minder zonuren dan gemiddeld, de helft minder mistraluren dan vorig jaar, zeer vochtig, lagere gemiddelde temperaturen,.. De slechte weeromstandigheden tijdens de pluk hebben het allemaal niet gemakkelijker op gemaakt. Als de natuur niet meezit, dan moet de wijnbouwer het verschil maken. Met heel veel zorg en selectiviteit hebben we de wijngaarden bewerkt. We hebben bewust gekozen om de druiven niet te overrijp te laten worden en te wachten naar een betere peliculaire kleurrijping.

Daardoor is Folie des Frères in de smaak een zeer evenwichtige wijn geworden, maar zeer doorschijnend qua kleur. De toevoeging van 20% syrah heeft de kleurintensiteit wat dieper gemaakt en de smaak wat voller, zonder de beoogde finesse aan te tasten. Folie des Frères 2008 is een zeer fruitige, speelse en frisse Côtes du Rhône geworden, met een boeket van kersen en aardbeien. Hij zal perfect tot zijn recht komen wanneer hij ietsje frisser wordt geserveerd. Deze ideale restauratie-en terraswijn zal je zin geven naar een tweede glas. Verwacht geen, in tegenstelling met de Folie des Frères 2007, bewaarcapaciteit en kracht; maar eerder frivoliteit en zomerse accenten. Het is een lichtvoetige drinkwijn voor deze zomer en moet het hebben van zijn vrouwelijke charme. Deze Folie 2008 is de antipode van Folie 2007 & Folie 2006. Wanneer de natuur je iets dicteert, is het aan de wijnbouwer om deze typiciteit van het oogstjaar te respecteren en het beste ervan te accentueren. Op basis van onze biologische ingesteldheid en in functie van het millésime is Folie des Frères 2008 een schot in de roos.

Machinale pluk van een biologische oude wijngaard op een terroir in ‘fermage’, gelegen op het plateau van Plan de Dieu, nabij Cairanne. De pluk werd gefinaliseerd op 19 september 2008, wat bijna veertien dagen later is dan normaal. Voor het eerst bestaat Folie des Frères uit 80% grenache en 20% syrah en heeft geen hout gezien. Hij werd gebotteld op 6 mei 2009.