2008 – Aoc Vacqueyras – Clos des Frèr[es]

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Clos des Frères 2008 is onze achste oogst en dat hebben we het echt geweten. Wanneer je een bewuste keuze maakt om biologisch te vinifieren en aldus de natuur maximaal te respecteren zowel op de wijngaard als in de wijnkelder, dan besef je dat in moeilijke klimatologische wijnjaren/omstandigheden goede wijn maken echt labeur is. 2008 is zo een jaar geweest, dan in de zuidelijke Rhône nauw aanleunt bij het oogstjaar 2002. Ondertussen kennen wij beter ons terroir, zijn we technisch gegeroeid en is onze wijnpassie alleen maat sterker geworden, waardoor we een tandje hebben moeten bijsteken om onze ambitie waar te maken om de beste Vacqueyras te produceren.

2008 is dus een zeer uitdagend jaar geworden, waar de natuur ons een beetje in de steek heeft gelaten en het verschil bij de wijnboer moet gezocht worden. Na een een superjaar 2007, was op vinologisch vlak 2008 geen evidentie. Veel geduld, veel manuele arbeid, sterk gedifferentieerde pluk per perceel en per soort en een zeer strenge selectie was noodzakelijk om mooie wijnen te maken. In de vinificatiekelder was de arbeid minstens even intensief. Maar het resultaat mag echt gezien worden. Clos des Frères 2008 is echt geslaagd en behoort tot de beste wijn van zijn appellatie. Niet voor niks werd hij bekroond met een gouden medaille in de prestieuze wijnwedstrijd van Macon. De beloning deed ons echt deugd na een zeer stesserende pluk en een moeilijke vinificatie.

Clos des Frères 2008 is echt een product om fier op te zijn: een mooi donkere kleur, stevige rijpe structuur, aromatisch sterk onderbouwd en in de mond een balans tussen kracht en finesse. De wijn is echt grenache getypeerd met diepe tannine en behoorlijke volle alcoholische toets. In de neus komen kruiden en chocoladegeuren de aromatische complexiteit versterken.

Clos des Frères 2008 is andermaal een assemblagewijn van 76% grenache, 22% syrah en 2% cinsault. De volledige manuele pluk werd gerealiseerd in verschillende momenten tussen 15 september en en 5 oktober 2008. 1/3 van de wijn heeft een jaar op grote houten vaten gelagerd van 500liter (waarvan 50% nieuwe eik). De botteling ging door op 12 en 13 november 2009.