De Ahr, hmmm jawel…..small is beautiful !

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Nauwelijks 300 km rijden vanuit Gent en je komt in een opmerkelijk landschap. Wijnheuvels waar de leisteen in al zijn glorie present is, vallen meteen op. Hier start onze wijnreis. Dag 1 werd volledig gevuld met drie VDP-wijnbouwers: Deutzerhof, Jean Stodden en Meyer-Näkel. Laat één ding duidelijk zijn: zelden (nooit ?) proefden we zo ragfijne en lekkere pinot noirs buiten Bourgogne. Nauwelijks 520 ha over gans de regio. Ruim 85 % gereserveerd voor de spätburgunder. De leisteen doet hier zijn werk op hoog niveau. Lage rendementen en wijnbouwers met enkel kwaliteitsdenken scoren hier maximaal. Niet goedkoop. Maar waar is goede pinot noir dat wel ? Onze conclusie hier: Weingut Deutzerhof is goed, mist wel dat tikkeltje finesse.

Weingut Meyer-Näkel haalt ook hoge niveaus met zijn rode wijnen. Hier heeft vooral de cuvée ‘S’ (wat staat voor Selectie) ons bijzonder aangenaam verrast door zijn elegante fruitige toets (€29). De Spätburgunder Bad Neuenahrer Sonnenberg GG 2009 is een wijn met veel structuur en tevens een dosis elegantie om iedereen te kunnen charmeren. Een zeer mooie wijn met de fijne kantjes van de pinot noir sterk uitvergroot (€42).

Toppunt van finesse in de Ahr is enerzijds Weingut Nelles, die in de vergelijking met de pinot noirs uit Frankrijk (Bourgogne) de proef perfect heeft doorstaan (zie hiernaast) en anderzijds Weingut Jean Stodden, die jaarlijks erin slaagt een zwoele finesse te combineren met subtiele mineraliteit. Toch even stil blijven staan bij deze laatste omdat de atypische spätburgunder hier het dichtst staat bij de grote cru’s van de Bourgogne. Het is bijna onwaarschijnlijk te moeten vaststellen dat in dit meest noordelijk gelegen gedeelte van Duitsland zo fijne rode wijn kan gemaakt worden, waarbij de tannine noch groen of hard overkomt. Het talent van de wijnbouwer Stodden is daar uiteraard niet vreemd aan. Vanaf de instapwijnen van Weingut Jean Stodden merk je dat de spätburgunder een ongelooflijke finesse vrijgeeft. Voor amper 16 euro kan je hier de eenvoudige Spätburgunder van 2009 kopen. De wat langer gelagerde Spätburgunder JS 2007 (€16) heeft iets meer complexiteit en rondeur in de mond, maar scoort verrassend fris. Pas wanneer je bij Stodden de grand cru’s degusteert (in Duits: grosses gewächs) kan je bijna niet geloven dat je op de leisteenflanken van de Ahr zit te proeven. De Rosenthal Spätburgunder GG 2008 (€53) heeft een boeket van edele rozen en vloeit samen in de mond met cassistoetsen. Puur elegantie met een gigantische afdronk. De Herrenberg Spätburgunder GG 2009 (€65) is een superwijn waarbij de complexiteit je stil maakt. De kracht van deze pinot noir maakt duidelijk dat we hier minstens 5 jaar af moeten van blijven. De Spätburgunder Lange Goldkapsel 2006 (€69) blaast je weg van de finesse, terwijl er genoeg spanning in zit om een rijke menu er tegenover te stellen. Recentelijk heb ik een Spätburgunder Alte Reben 2005 (= vieilles vignes) van Stodden blind opgemaakt met vrienden en die dachten dat we hier te maken hadden met een Aloxe Corton Grand Cru. Meer hoeft er dus niet meer over gezegd worden, tenzij één minpuntje: deze wijn kost wel een pijnlijke 80 euro per fles. Dus ook op dit vlak verschilt deze top pinot noir niet met deze uit de Bourgogne.