Het wijngebied dat men aanduidt met Côtes-du-Rhône is een van de grootste productiegebieden van kwaliteitswijnen in Frankrijk. Het wijngebied strekt zich uit over een afstand van zo’n 200 kilometer vanaf de stad Vienne tot Pertuis bij Avignon, met een onderbreking tussen de steden Valence en Montélimar. Door de lengte van de appellation Côtes-du-Rhône bestaan er grote onderlinge verschillen in smaak en structuur van de wijnen en in de wijnliteratuur maakt men dan ook onderscheid tussen de noordelijke en de zuidelijke Rhônewijnen (in het Frans respectievelijk Côtes-du-Rhône septentrionales en Côtes-du-Rhône méridionales genoemd). De verschillen zijn verklaarbaar, want het zuidelijke gedeelte staat onder de invloed van een micro-klimaat van de Middellandse zee, heeft een eerder vlakke geografie en de basisdruif is er de grenache, terwijl de noordelijke wijngaarden een landklimaat hebben (te vergelijken met de Beaujolais en de Bourgogne), een eerder hellende geografie vertonen en gedomineerd worden door de syrahdruif als rode monocé.

Van Vienne tot Avignon, strekt de appellation zich aan weerzijde van de Rhône uit over 163 gemeenten en 6 departementen: Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De drie laatstgenoemden vertegenwoordigen tezamen de grootste oppervlakte. Landschappelijk biedt het Rhônedal volop variatie, die nog wordt versterkt door de grote verscheidenheid aan gewassen. Alleen de flora van het departement Vaucluse omvat al 1800 verschillende soorten. Als wijngebied kent de Rhône een enorme vooruitgang. Vroeger waren de Rhônewijnen een ideale opfrisser langs de “autoroute du soleil”, terwijl vandaag kan gezegd worden dat de Rhônevallei een indrukwekkend arsenaal aan fantastische en kwalitatief hoogstaande wijnen te bieden heeft en in het zuiden van Frankrijk samen met de Languedoc en Roussillion de grootste progressie heeft gemaakt.

Het zijn de “terroirs” en de druivenrassen die de Côtes-du-Rhône wijnen hun specifiek karakter bieden. De enorme rijkdom en diversiteit van de geografie en de geologie, samen de onafscheidelijke (en zo belangrijke) mistralwind geven aan deze wijnsteek een heel typisch karakter. Het is trouwens een streek die naast de productie van prachtige wijnen ook toeristisch kan tellen en mag gezien worden als een opluchtmuseum van oude Romeinse overblijfselen, indrukwekkende kapellen en kloosters, pittoreske dorpjes en talrijke bezienswaardigheden. De Rhône is niet voor niets één van de oudste wijnstreken van Frankrijk en de vinologische nostalgie is overal zichtbaar.

Alle info over de wijngaarden en AOC’s van de Rhône vallei kan je vinden op: http://www.vins-rhone.com