Vintastique: de Rhônevallei

Een reportage uit Vlaanderen Vakantieland: de Rhonevallei is de uitgelezen plek voor de wijnleek om zijn eerste passen te zetten. Je hebt hier alles: rood, rosé, wit. Het is het oudste wijngebied van Frankrijk en ook het wijngebied met de steilste hellingen van Frankrijk. Ooit had de Rhône dezelfde allure als Bordeaux, maar tijdens de oorlogsjaren ging veel verloren. Dankzij een paar grote namen, zoals Michel Chapoutier, staat het gebied vandaag weer op de wijnkaart. Ben en Alain gaan op bezoek bij een wijnpaus met een verhaal.

Een bijzonder plekje, centraal in de Rhônevallei, is het chateau Cheval. Het is geen wijnkasteel, maar een bijzonder bouwwerk van postbode Ferdinand Cheval. Het heeft hem 33 jaar gekost om zijn werk af te maken. Hij bouwde zijn paleis met mortel en beton, maar maakte er toch een ode van aan de natuur. Al even uitzonderlijk zijn de wijnbouwers die werken met cosmocultuur. Maar toch loert de wetenschap altijd om de hoek bij het verbouwen van wijn. In de Rhônevallei is er zelfs een universiteit van de wijn, en daar onderwerpt Alain Ben aan de ultieme test bij de ruikbank.

REPORTER: Ben Roelants en Alain Bloeykens
REGISSEUR: Etienne Bruylandt

Bekijk hier de volledige reportage