Pluk 2012: 12 tot 14 september

Terwijl de coöperanten als zotten aan het oogsten zijn, alsof hun leven er vanaf hangt, zijn wij (en wij niet alleen) het meest gefocust op de verdere evolutie van het weer en de rijpingscurves van onze druiven. Het is dwaas om hals over kop te plukken, wanneer je ziet dat er toch eigenaardigheden vast te stellen zijn:

  1. Zeer heterogene rijping van zowel grenache als syrah, afhankelijk van het terroir en de leeftijd van de wijnstok. De pluk zal dus zeer gespreid verlopen.
  2. Tot op vandaag zijn sommige witte druivenrassen nog niet volrijp (clairette en de bourboulenc), wat uitzonderlijk is
  3. Door de warme en tegelijkertijd zwoele vochtige lucht beginnen overrijpe trossen grijze schimmel te vormen (pouriture grise), wat het geval is bij de roussanne en de syrah. Hier mag dus niet getalmd worden voor een plukbeslissing.
  4. De opbrengst is toch 10 à 15% lager dan normaal, wat voor mij hoegenaamd geen probleem hoeft te zijn.
  5. De grenache heeft tot op vandaag nog niet zijn rijpste punt bereikt
  6. De drie regendagen tijdens de laatste week van augustus (100ml/m² regen) hebben het suikergehalte van de druiven gevoelig doen dalen en zijn in sommige gevallen de laatste dagen niet echt gestegen. De witte druiven zijn (vooral grenache blanc en viognier) zullen aldus niet uitspringen met een hoog alcoholpercentage. Le Clos Blanc 2012 zal dus andermaal iets anders worden. Om deze reden hebben we nu al beslist om geen clairette in onze witte Vacqueyras te steken, tenzij hij de komende dagen nog plots gunstig zou evolueren op de suikerpercentage..
  7. De vaststelling 3 en 6 maakt het niet gemakkelijk om te beslissen tussen ‘nu plukken’ en ‘wat wachten’, wat vooral van toepassing is voor de syrah

De lichte stress neemt toe. Dagelijks lopen we door onze wijngaarden en de twijfel is soms groot. Tot op vandaag is 2/3 van de rosé geplukt en ¾ van de witte druiven (voor de witte Côtes du Rhône, de witte Vacqueyras en Le Clos Blanc). Nog niets van de rode druiven is binnengehaald, tenzij de machinaal geplukte druiven voor de tafelwijn van Jérémy. Vannacht gaat Jérémy bij koele omstandigheden twee percelen syrah oogsten met de machine. Mogelijk zal ook een stuk van Plan de Dieu aangepakt worden (waar de wijngaarden van Folie des Frères zich bevinden). De vacqueyrasdruiven blijven bij ons nog wat hangen. Want ondanks het klimatologische dipje van vandaag (onweerdreiging en een daling van de temperatuur met 8 graden), ziet het de komende dagen er andermaal niet slecht uit. Er steek nu een lichte mistral op dat alle vochtigheid doet wegblazen. Dus overhaasting is niet aan de orde. Daarom is het onbegrijpelijk dat de Cave Cooperative de Vacqueyras begin september de opdracht heeft gegeven om alles zo snel mogelijk binnen te leveren. Ze zullen het nooit leren.

Morgen wordt het andermaal een kelderdag (remontages van de vannacht geplukte druiven) en grondige temperatuurcontrole van de witte wijnen. Daarenboven gaan we voor het eerst grondig de grenachepercelen gaan opmeten, ism met het labo.

En zo kabbelt de pluk verder; elke dag wel iets te beleven, een paar remorques met druiven per dag die we gezapig kunnen verwerken, geen drukte, geen spanning, veel blije gezichten… Dit kan niet zo blijven, er moet storm komen na de relatieve stilte.

Volgende week zal het in volle geweld uitbreken. Gelukkig komen de Gentse vertrouwelingen dan een handje toesteken.

Vrijdag 14 september 2012

De mistral is stevig komen opzetten. Het resultaat van de combinatie van temperatuurdaling en het uitdrogend effect van de wind is spectaculair: versnelde stijging van de suikergraad. Wij zijn dan donderdag dus snel overgegaan tot de pluk van de rijpe syrah (aan 14,5%) en vrijdag van de oude cinsault (15%). Vooral de oude cinsault zien er fantastisch uit en doen denken aan 2010. De bevestiging dat 2012 een fantastisch wijnjaar wordt in de Rhône .

We hebben beslist in functie van de nog binnen te halen druiven dat we waarschijnlijk een nieuwe G en een nieuwe S zullen produceren in zeer beperkte oplage. We zien wel waar we uitkomen. Uitzonderlijke jaren, vragen uitzonderlijke wijnen. We blijven experimenteren.

Deze weekend wordt het uitblazen in functie van een drukke komende plukweek. De mistral zal morgen minder blazen. Misschien gaan we voor het eerst onze fiets eens buitenhalen.