Pluk 2012 – En net voor we vertrokken….

Clos des Frèr[es] - Erwin Devriendt

Daags voor we vertrokken (31 augustus 2012) verraste de Belgische pers ons met alarmberichten over de slechte vinologische toestand van de Franse wijnbouw. Het was een uitgemaakte zaak: 2012 wordt een matig tot slecht wijnjaar. Onder de titel “Franse druivenoogst slechtste in 20 jaar” werd in het Nieuwsblad en de Standaard brandhout gemaakt van de komende oogst. Ik kon mijn ogen niet geloven. Terwijl ik via mijn contacten in de Rhône uitbundige reacties verneem, moet ik in de pers lezen op welke manier de Franse wijnbouw in de grond wordt geboord. Hebben de journalisten nu nog altijd niet begrepen dat de Franse wijnbouw niet bestaat en dat Bordeaux of Bourgogne niet gelijk staat met Frankrijk? Hoe is het mogelijk dat wijnjournalisten zich zo gemakkelijk laten meeslepen in een éénduidig sensatieverhaal, terwijl regio’s als de Rhône of de Languedoc misschien één van hun beste wijnjaren tegemoet gaan?

De teneur is weer verkeerd gezet. Terwijl ze in Bordeaux misschien wel opnieuw aan het prutsen zijn, moeten wij vanuit de Rhône weer opboksen tegen een negatieve geruchtenmolen die commercieel weer de nodige spanningen zal veroorzaken. De wijnjournalistiek is andermaal afgegaan tot een schabouwelijk vertoon van middelmatigheid.

Met het artikel op zak zijn we ons toch uit nieuwsgierigheid gaan vergewissen in Bourgogne (het lag toch op onze weg) en hebben we een interessante stop gedaan in de Beaujolais. En inderdaad, de wijngaarden lagen er niet mooi bij (behoorlijke schimmelschade op de bladeren) en de druiventrossen zagen er verre van gezond uit. Mijn humeur veranderde bij het zien van de wijngaarden voorbij Lyon. Blakende gezondheid. Bij onze aankomst in Sarrians werd het meteen duidelijk dat de sanitaire toestand van de wijngaarden in de Rhône niet te vergelijken waren met noordelijker gelegen wijngebieden.

Deze nuance verdient op zich een artikel in de pers “Het zuiden van Frankrijk kijkt uit naar één van de mooiste druivenoogsten van de laatste 20 jaar”. Zeg het alstublieft verder!

Vendanges 2012 : le Rhône a le sourire: 2012 – CP_Vendanges_Rhone (septembre)