Pluk 2012: 15 tot 30 september

Pas aangekomen in Gent, na een zeer boeiende maand. Toen ik mijn laatste bericht had neergeschreven op 14 september gingen we een zeer rustig weekend tegemoet met de wetenschap dat op 16 september mijn Belgische trouw plukkers gingen aankomen. Op zondagavond gingen we immers onze eigen ‘Ban de Vendange’ organiseren, omdat we wisten dat er maandag niet geplukt werd. De weervooruitzichten waren dermate prachtig dat we gerust nog enkele dagen konden wachten. Dus eens stevig uitzakken met unieke wijnen was de boodschap.

En toen gebeurde er iets dat ons laatste 14 dagen van ons plukverlof ernstig verstoorde. Op zaterdag 15 september viel mijn vaste telefoonlijn uit en was mijn internetverbinding verdwenen. Goed wetende dat ons GSM-bereik vrij zwak is op de plaats waar wij ons bevinden, leek het erop dat we afgesneden waren van de buitenwereld. In het verleden is dit ons nog eens overkomen, maar werd (telkens na aandringen) hersteld. Dus we maakten ons geen zorgen voor het weekend en vermits maandag een rustdag was, kon ik mij daarmee bezig houden. Vanaf maandag bleek echter dat de miserie veel groter was dan verwacht. Het werd een gevecht tussen Orange, France-telecom, Fargas (= de private hersteldienst van Orange), mijn electrieker en mijn alarminstallateur. De schuldvraag werd in ieders schoenen geschoven en het probleem werd amper aangepakt. Deze vaudeville heeft dus meer dan 14 dagen geduurd. Tot op de dag dat we uit Sarrians vertrokken was het probleem nog niet opgelost. Dit is dus de reden geworden waarom ik over de verder plukwerkzaamheden niet kon berichten en mijn mails vanuit de thuisbasis niet kon beantwoorden. Nu ik thuis alles in beschouwing neem, moet ik 1498 mailberichten de komende dagen op één of andere manier verwerken. Het wordt gezellig de komende uren!

Terugkerende naar de essentie van ons verhaal: de pluk 2012. Nadat we de kater van de zondagnachtbachanale te hebben verwerkt zijn we maandag met 5 (Jérémy, Fréderic, Patrick, Françoise en ikzelf) de meeste wijngaarden gaan inspecteren, om de planning van de komende dagen vast te leggen. Alle druiven begonnen naar hun volle maturiteit te evolueren, maar er waren toch opmerkelijk verschillen in functie van het terroir en de leeftijd van de wijnstokken. We moesten wel rekening houden met het feit dat er tussen woensdag en donderdag een zwaar onweer werd voorspeld. Dus de druiven met de dunste pel en met de meeste neiging tot pouriture werd vooraan het lijste geplaatst om voor donderdag te plukken. De grenache-wijngaarden van Clos des Frères waren daar voorlopig niet bij, omdat de meeste grenache nog wat kon wachten. De syrah voor de Clos (en waarschijnlijk ook de S) moest wel binnen gehaald worden. Onze vaststellingen omtrent de sanitaire toestand van onze wijngaarden kwam echter niet overeen met de vooropgestelde cuve-indeling. De voorbestemde cuves voor de voorbestemde percelen met de daaraan gekoppelde volumes was in de gegeven omstandigheden niet in overeenstemming te brengen. De zorgloze pluk werd voor het eerst verstoord door een praktisch probleem. Na een lange berekening van hectares en hectoliters en na een grondige discussie hebben we toen iets beslist wat we voorheen nog nooit gedaan hebben. We gaan voor de Clos in de basiscuve ook wat syrah laten vergisten, samen met de grenache. In alle voorgaande jaren werd de syrah nooit samen met de grenache vergist en werd de syrah pas na een jaar rijping op vat in de assemblage gevoegd. De beslissing werd genomen en het syrahperceel werd uitgekozen. Wij gaan op vrijdag 21 september over tot de pluk van de Clos.

Niet toevallig werd 21 september wereldwijd uitgeroepen als de DE DAG VAN DE GRENACHE!

Ondertussen was de plukploeg werkloos en probeerden we onze tijd nuttig te vullen met uitzonderlijke vinologische bezoeken, uiteraard geïnspireerd door de unieke gids “ De eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen” ?. Een overweldigend bezoek bij één van de beste producenten uit Châteauneuf-du-Pape deed ons andermaal overtuigen over het edel karakter van de grenache. Wat Domaine du Banneret met Jean-Claude Vidal ons liet proeven was hemels en niet geschikt voor Robert Parker. Als klap op de vuurpijl nodigde Jean-Claude Vidal ons uit voor een bijzondere degustatie in Chateauneuf in het kader van de grenachedays op vrijdagavond. Vrijdag werd een dag om niet te vergeten.

Uiteindelijk heeft de plukploeg de volgende avonden een culinaire tournante georganiseerd waar uitzonderlijk goed gegeten en gedronken werd. De batterij was zeer goed opgeladen voor ‘The Clos-day’ van vrijdag 21/9

Ondertussen was het weer aan het keren en het aangekondigd onweer werd met een dag vervroegd. Woensdag zouden sedert lang de hemelsluizen opengaan en dat was bijzonder slecht nieuws voor de pluk van de Clos. Je moet weten dat de regen pas na twee en zeker na drie dagen in de druiven worden opgenomen. Het resultaat is dat de kwaliteit op slag met1à2% suikergehalte daalt. De zo rustige ideale pluk werd plotseling stressy en het weerbericht werd plots het gesprekstof nummer één. Ondertussen begon rondom ons de pluk los te barsten en reden de volle druivenremorques haastig naar de caves. Het werd plots zeer onrustig en blijkbaar zit de angst voor het onweer er diep in. Wij twijfelen. De druiven zijn nog niet optimaal. We wachten om een beslissing te nemen tot woensdag.

Dinsdagavond kwamen dreigende wolken opzetten. Wij zaten gezellig te genieten bij Francesca. De temperatuur was tropisch en de zwoele wakte pakte ons bij de keel. De warme zuiderwind gaf ons geen goed gevoel en bracht sneller dan verwacht het slechte weer in onze richting. Gelukkig werd onze kelen gezalfd door culinaire hoogstandjes van Franscesca en wijnstandjes van Marc. Tijdens onze terugrit uit Sablet kwamen de eerste regendruppels uit de lucht. Ik begon wat te panikeren. Wanneer het echt gaat stormen zou de oogst om zeep kunnen zijn en mogen we kruis maken over de pluk van vrijdag as. Ik heb deze nacht geen oog dicht gedaan. Om de twee uur ben ik naar buiten gegaan om mij te vergewissen van de regendreiging. Om vijf ‘s nachts is een lichte mistral komen opzetten. De dreigende zuiderwind werd plots een koude noorderwind en de vuile wolken kregen een andere richting. De grote regen is er dus niet gekomen in onze streek en werd in andere richtingen geblazen. De grote opluchting heeft mij nog enkele uurtjes doen slapen. Woensdag zijn we uiteindelijk opgestaan in een zonovergoten Vacqueyras. Grote vreugde zinderenden uit onze sms-berichtjes en Jérémy verliet voor eenmaal zijn ingeboren pessimisme. Enkele kleine witte wolken deden nog herinneren aan de stormdreiging van dinsdagnacht. Deze waren zelf volledig verdwenen op donderdag.

Op donderdag 20/9 werden de eerste syrah voor de S geplukt

Vrijdag 21/9 werd de Clos geplukt in de conische inoxcuve 3 ondergebracht. Uiteindelijk was het aandeel syrah in deze cuve beperkt tot 10%. De rest van de topsyrah werd in de betonnen cuve ondergebracht om de S de maken. Deze druiven werden niet ontrist. Onze manuele plukploeg (12 Tunesiërs, 2 Fransen en 6 Belgen) kreeg verstrekking door twee leuke meiden, waaronder de dochter van Patrick, die hun tent bij ons hadden neergepoot. De pluk verliep zeer vlot en de strenge selectie op de wijngaard verliep smetteloos. De kwaliteit was uitzonderlijk mooi. 2012 wordt echt groot.

De weekend daaropvolgend werd rustig doorgeplukt en verlieten de Belgen het actieterrein.

Het korte heftig onweer van maandag 24/9 had geen gevolgen voor de verder pluk. De laatste witte druiven (!) werden binnengehaald. De verloren gewaande clairette werd door deze uitzonderlijke late pluk toch nog interessant. Misschien zal de witte Clos toch nog wat clairette bevatten. Ook werden de superdruiven voor de G binnengehaald en in de houten open Bourgondische cuve ondergebracht en dit met overijpe steeltjes. Op dinsdag 25/9 werd onze jonge grenache-aanplant achter ons huis in uitzonderlijke goede toestand geplukt.

Woensdag zal het weer voor een ruimere tijd negatief evolueren en een permanente regenzone dreigde op ons af te komen. Alles moest dus binnengehaald worden tegen woensdagmiddag. De druiven van Folie des Frères werden in de nacht van dinsdag op woensdag machinaal binnengehaald. Wij hebben de nacht doorgewerkt en amper geslapen. Tegen woensdag 26/9 om 11u30 was alles geplukt, op een klein perceeltje mourvedre na. Woensdagmiddag tot donderdagavond heeft het onophoudelijk geregend. Het was ons gelukt en met grote voldoening (maar doodmoe) konden nu echt de kelderwerkzaamheden opstarten. De drie opvolgende dagen waren intens in de kelder, maar de resultaten waren zeer bemoedigend.

Op de dag van de assemblage van de 2011 (donderdag 27/9) demarreerde cuve 3 met de Clos 2012 in volle heftigheid. Onder strikte temperatuurscontrole wordt de gisting beheerst, maar de trein voor een editie is andermaal vertrokken. De kleur, de geur en de materie maakt mij euforisch.

Cuve 3 is gestart met zijn gisting. Het is tijd om terug naar Gent te gaan. Op zaterdag 29 september zijn we uit Sarrians vertrokken, terwijl het internetprobleem nog niet opgelost was.

Voldaan, gelukkig en met de zekerheid dat de millésime 2012 in Vacqueyras grandioos zal zijn.

Nu opnieuw met de gedachten bij Solidariteit voor het Gezin, want ook dit wordt een spannend jaar. Met deze kloteregering hebben we nog niet gedaan. Laat de verkiezing van oktober de juiste uitslag geven.