Pluk 2012 – 1 tot 12 september

Op maandagavond 3 september zijn we in Sarrians gearriveerd. Dinsdag hebben we de wijngaarden bekeken. De weervoorspellingen zijn gewoonweg prachtig. Echte zomertemperaturen en koele nachten en wat vochtige nevel in de morgen. Met Jéremy heb ik de eerste round-up gemaakt voor de komende weken en de resultaten van de druifanalyses bestudeerd. Op 4 september was amper iets geplukt en we zijn niet haastig om tot intense plukactiviteiten over te gaan. Op 5 september is Jérémy overgegaan tot de pluk van de percelen dienend voor de rosé-wijnen op het niveau van Côtes du Rhône. Nog niets van witte druiven waren binnengehaald. Sinds ik nu 12 jaar bezig ben met dit wijnverhaal, heb ik nooit meegemaakt dat geen enkele witte druif in de eerste week van september werd geplukt. Diverse witte varianten worden meestal geplukt eind augustus. Ook hier speelt de late floraison dus zijn rol.

Op 7 september hebben we de cave volledig vrijgemaakt om de manuele wijnpluk mogelijk te maken. Op 8 september werden de eerste witte druiven gepluk. Nog niets voor de cru ’s Vaqueyras werd geoogst. Alles verloopt op vakantietempo en het weer laat dit met plezier toe. Ondertussen is het jachtseizoen op gang geschoten en is Jérémy op zondag 9 september de bossen ingetrokken. Françoise en ik zijn ondertussen de laatste hand aan het leggen aan de afwerking van onze nieuwbouw en hebben de ontvangst van Hugo & Rita Van Landegem in goede banen geleid. Maandag 10 september wordt voor ons geen plukdag, omdat diverse aannemers over de vloer komen en we enkele vinologische afspraken (o.a mbt onze gids “De eigenzinnige gids van de beste Rhônewijnen”) moeten afhandelen. Jérémy zal wel overgaan tot de pluk van de witte varianten voor de Vacqueyras.

Woensdag 12 september zal het de eerste spannende dag worden. Gaan we over tot de pluk van de eerste syrah? De oude syrahpercelen zijn er nu al klaar voor. Dinsdag weet ik meer!