Pluk september 2013 – week 2 – een vleugje familiale nostalgie

Zaterdag 7 september was niet alleen de fameuze wijnhappening op Domaine les Ondines, maar ook de langverwachte komst van mijn moeder en schoonouders naar Sarrians. Zij gingen een weekje bij ons verblijven om de vroegere nostalgie (weliswaar zonder Gilbert) weer wat leven in te blazen. Van de TGV werden zij zowaar gedropt in de feestende meute van de Liberale Mutualiteit Brabant. De rondleidingen en  de degustaties verliepen op een plezante manier. Een bende van 100 man onder controle houden is echter geen sinecure.  Te meer we alles binnen moesten organiseren, gezien het aangekondigd onweer. Het is de gehele maand prachtig weer geweest en juist uitgeteld op deze zaterdag werd een stortvloed aangekondigd. Om 20uur deed effectief de hemel zijn sluizen open. Een gigantische hoeveelheid water kwam naar beneden.

De feestende bende heeft daarvan amper iets gemerkt, tenzij bij het verlaten van Domaine les Ondines in de late uurtjes. Toen het jazzorkest zijn laatste noten speelden en de grote groep terug met de bus naar Vaison-la-Romaine afzakte, ging de harde organisatiekern nog wat indoor-petanquen in de catacombe van de cave van Jérémy. Een aparte ervaring, overgoten met het dodend muntlikeur ‘Get’. Ondertussen was het opgehouden met regenen. Het moet 3u30 in de nacht geweest zijn. Ik weet nog altijd niet hoe ik thuis ben geraakt. Maar de nachtelijke wandeling tussen Jérémy’s cave en ons huis was bijzonder verhelderend en inspirerend.

Lees hier het volledige verhaal in PDF over: 2013 -Millésime 2013 Vacqueyras. Een jaarlijkse impressie over de pluk, de oogst en de omgevingsfactoren in de periode van september 2013

Zondag 8 september was een dag vol recuperatie: de natuur van de overvloedige regen en ikzelf van alle andere overvloed. Het weer klaarde weer op naar zonnige tendensen. Dat deden mijn hersenen ook.

Ook de wijngaarden lagen er nog onaangeroerd bij. Geen plukkers te bespeuren.

Op maandag 9 september werd de familiale groep nog aangevuld met Gilberte & Wilfried. Gedurend vier dagen werd er duchtig geproefd en culinair verpoost. Het is duidelijk wat er de komende maanden zal worden gedronken in de Serviceresidentie van Solidariteit voor het Gezin. Een dag later werd deze groep nog aangevuld met het bezoek van Walter, Rita, Nora & Herman, waardoor we plots het zuiders gevoel van een provenciaalse seniorcity meekregen. Er werd op de oude politieke cultuur gedronken en op de pasgeborenen geklonken.

2013 - pluk4

Ondertussen bleef het stil tussen de wijnranken.

Op woensdag 11 september werd onze nieuwe zomeraanwinst door Philippe Minsart ten huize Sarrians  afgeleverd. Eerder deze zomer hadden we in Gent een 38 jaar oude Mehari op de kop kunnen tikken, met de bedoeling onze mobiliteit in het zuiden wat aangenamer te maken. Philippe bood zijn diensten aan om deze oldtimer naar Sarrians te brengen. Dit voertuig is een droom om hiermee tussen de wijnranken te flaneren.

Op donderdag 12 september hebben we Wilfried & Gilberte uitgezwaaid en maakte ik van deze aangelegend gebruik om met de Mehari de wijngaarden te inspecteren. Een lichte mistral maakte alles wat frisser dan verwacht, wat met de oude openluchtbarak wel duidelijk voelbaar was. Ik was vestimentair daarop niet voorbereid.

In de wijngaarden van Vacqueyras was nog steeds geen leven te bespeuren. Het was angstig stil in de garrigues van Vacqueyras.

Op vrijdag 13 september hebben Jérémy; ikzelf en onze oenoloog Thamas Oui, een grondige analyse gemaakt van 7 verschillende percelen, waarvan we van vier druif-voorafnames hebben gedaan (= prélèvements). Deze voorafnames zijn noodzakelijk voor de juiste meting van de maturiteit van de druiven. Dit impliceert dat we per perceel ad random 200 bessen plukken en deze door het labo laten analyseren. Daaruit bleek dat sommige percelen plukrijp begonnen te geraken. Vooral de viognier (voor oa de cuvée Emma en voor ongeveer 20% van de witte Clos des Frères) liet veel goeds vermoeden. Het werd duidelijk dat in de week van de 16de de plukactiviteiten zouden worden opgestart. Andere zaken werden ook duidelijk:

  1. De kwaliteit van de grenache en de syrah was uitmuntend. Vooral de syrah zal het dit jaar verrassende goed doen. Ook de sanitaire toestand van de oude cinsault was  bijzonder goed.
  2. Ondanks de mooie kwaliteit van de trossen, is de productie bedroevend laag. Sommige percelen zit met een productieverlies van meer dan 50%. Ook hier is de grenache het zwaarst getroffen. Jérémy begon tekenen van een depressie te vertonen.
  3. De rijping is zeer heterogeen. Op sommige percelen halen de druiven ruimschoots 13,5% (alcohol/volume) , terwijl dezelfde soort op andere percelen amper 12% haalt. De pluk zal heel gedifferentieerd gebeuren en op sommige percelen mogelijks in twee keer.
  4. In vergelijking met vorig jaar zal de pluk voor sommige variëteiten gewoonweg een maand later zijn.
  5. Door het goede weer, maar vooral door de frisse nachten in de maand september verloopt de laatste rijpingsfase ook traag.
  6. Alle variëteiten beschikken over een interessante aciditeit. 2013 wordt op dit vlak in de zuidelijke Rhône een wijnjaar met veel frisse zuren. Het zal belangrijk worden deze te koesteren tijdens de vinificatie.

Ondertussen hebben we nog twee mooie dagen mogen beleven in familiale context. Zaterdag voelde ik mijn lijf weerbarstig doen. Een kleine keelpijn vertroebelde mijn eetlust. De nacht van zaterdag op zondag was behoorlijk verstoord. Koorts begon zich te manifesteren. Het was duidelijk dat mijn meharitripje door de wijngaarden zijn sporen had nagelaten. Zondagmorgen 15 september was ik net goed genoeg om onze ouders naar Avignon te voeren voor hun vertrek naar Gent. Daarna was ik totaal uitgeteld en was de keelpijn niet te harden. Ik werd zieker en zieker, verloor volledig mijn stem en courage en de nacht van zondag op maandag was een hel. Zondag volledige dag in bed. Maandag noodgedwongen naar de dokter met het splijtend verdict van een ernstige angina. Tot en met dinsdag 17 september was ik gesneuveld.