Pluk september 2013 – week 4 – assemblage Clos 2012 en wachten…

Op maandag 23 september werd de roussane manueel geplukt. Ze waren van uitzonderlijke kwaliteit. De witte Clos des Frères mag niet mislukken. Het aantal flessen zullen echter nog beperkter zijn.

’s Avonds was de assemblage van de Clos 2012 gepland. Na meer dan een jaar rijping op cuve en barriques was het tijd om de definitieve blend vast te leggen. De basis was reeds indrukwekkend lekker en werd reeds door Revue des Vins de France als bijzonder geslaagd geselecteerd in Vacqueyras. Dus veel extra moest deze blend niet krijgen.  De basis bestond uit 92% grenache en 8% syrah, die we voor het eerst bewust samen hebben gevinifieerd. Daarenboven hebben we de syrah niet ontrist, terwijl we dit wel bij de grenache hebben gedaan. Deze specifieke perceel gebonden vinificatie was nieuw en heeft een zeer rijk effect gehad op de wijn. Dit experiment zullen zeker doortrekken in 2013.

Lees hier het volledige verhaal in PDF over: 2013 -Millésime 2013 Vacqueyras. Een jaarlijkse impressie over de pluk, de oogst en de omgevingsfactoren in de periode van september 2013

De blendoefening was echter niet eenvoudig. Maar de unanimiteit tussen ons (Jérémy, Françoise, Frederic en ikzelf) was zeer groot. De uiteindelijk rode Clos des Frères  Vacqueyras 2012, zal een blend worden van:

  • Productie: 55hl
  • Vermoedelijk aantal flessen: 7200
  • Samenstelling: 44,4 hl grenache + 10,6hl syrah + 0hl cinsault
  • Of 81% grenache & 19% syrah

Dinsdag 24 september werd enkel machinaal geplukt voor de rosé’s van Jérémy.

Donderdag 26 september werden de druiven voor de Vin de Pays de Vaucluse van Jérémy geplukt. De cave-werkzaamheden waren slaapverwekkend en ongewoon rustig. Zelden zo een gemakkelijke vinificatie gehad. Traag, weinig druiven, schitterend weer en slow-motion-rijping van de grenache.

Vrijdag 27 september werden de syrah geplukt voor de Vacqueyras van Clos en Ondines. Dit werk werd verder gezet op zaterdag 28 september. Ook de syrah was van uitzonderlijke kwaliteit, maar hier 38% minder oogst dan vorig jaar. Op zaterdag 28 september 2013 werd nog geen enkele tros grenache geplukt. In dit weekend zal dit ook niet gebeuren, gezien het onweer dat werd aangekondigd. De eerste grenache zal waarschijnlijk  geplukt worden tegen het eind van volgende week, zijnde op 4 of 5 oktober. Het perceel achter ons huis zal waarschijnlijk in de tweede week van oktober worden geplukt.