Pluk 2013 – uitzonderlijke omstandigheden bij de 13de oogst

We schrijven zondag 29 september 2013. Net aangekomen in Gent.

Onwaarschijnlijk laat en in het bestaan van onze jaarlijkse plukkroniek nog nooit gebeurd. Het feit dat er nog niets werd neergeschreven in functie van de lopende vinologische activiteiten, heeft alles te maken met het feit dat er amper vinilogische activiteiten waren. De natuur heeft zo zijn fratsen. De mens heeft zo zijn onwetendheden. Nu zit ik ongeschoren in Gent met een frustratie van hier tot in Tokio. Ik heb mijn lievelingsdruifjes voor het eerst in mijn vinologisch bestaan niet kunnen plukken. Er moet worden teruggekeerd!

Lees hier het volledige verhaal in PDF over: 2013 -Millésime 2013 Vacqueyras. Een jaarlijkse impressie over de pluk, de oogst en de omgevingsfactoren in de periode van september 2013

Dit is onze 13de oogst en nog nooit hebben wij meegemaakt dat wij geen grenache konden plukken. Deze uitzonderlijke omstandigheden nopen ons terug te keren, wat we ook zullen doen op tussen 10 en 14 oktober. Mijn volledige professionele agenda moet worden omgegooid. Normaal mocht ik vandaag niet in Gent zitten, maar door een hoop geplande professionele verplichtingen was er geen weg terug. Het wordt moeilijk de combinatie Gent-Sarrians. De zelf opgelegde regels zijn:

  1. we keren pas terug naar Gent, wanneer de basis van Clos des Frères in alcoholische vergisting is gegaan.
  2. Vanaf het moment de oude grenache in vergisting is gegaan gaat mijn wijnbouwersbaard van mijn gezicht en kan ik weer het uiterlijk aannemen van de CEO van Solidariteit voor het Gezin.

Vermits de regels niet konden worden gerealiseerd zit ik met een dubbel probleem. Ik moet dringend terug naar Sarrians en blijf ongeschoren tot de basis van de Clos in vinificatie is gegaan.

2013 - pluk5

Ik verkeer vandaag nog in een toestand van wijnbouwersschap, terwijl de andere job roept. Ooit zal deze ambiguïteit stoppen. Maar laten we nu nog even nagenieten van een uitzonderlijke maand september met:

  1. Uitzonderlijk zonnig en warme klimatologische omstandigheden
  2. Uitzonderlijk late pluk
  3. Uitzonderlijk lage productie en laag rendement (grenache -50%)
  4. Uitzonderlijk mooie kwalitatieve druiven
  5. Uitzonderlijk hoog aciditeitsniveau
  6. Uitzonderlijke gemaakte blend voor het millésime 2012