Wijnjaar 2013 (1/1 tot 31/8): hard, vochtig en lang voorjaar gevolgd door mooie schitterende zomer

Het voorjaar 2013 in Vacqueyras was ongemeen hard, vochtig en lang.

Het is eigenlijk een fenomeen dat voor geheel Europa gold. In de maand mei werden nog vriestemperaturen genoteerd, wat uitzonderlijk was. De bloei van de wijngaard is dus bijzonder traag opgestart en zelfs onverwacht onderbroken door een temperatuursval half mei. Door het feit dat begin mei in de zuidelijke Rhône plots temperaturen werd gemeten van boven de 27°, werd de natuur ruw wakker geschud uit zijn winterslaap. Gedurende een week werd de vegetatie aangewakkerd om in bloei te komen. Nochtans was de periode ervoor één van pure klimatologische ellende waarbij regen en koude de lente omtoverde in een verlengde winter. De wijnranken waren in de war.

De grenache begon zowaar te reageren op deze plotselinge lentestoot. De eerste scheutjes en bloemetjes kwamen tevoorschijn. Tot de derde week van mei eraan kwam en opnieuw alles onderdompelde in koude regenachtige taferelen. Deze eerste scheutjes hebben het niet overleefd. Deze temperatuursval hebben de wijnranken van de zuidelijke Rhône ernstig pijn gedaan en ontregeld. In deze sombere periode werd de witte Clos 2012 en de rode Folie 2012 gebotteld. Het zijn zo’n dingen die je in schabouwelijke weeromstandigheden perfect kunt organiseren, als de wijn ervoor klaar is.

Ook hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om voor een goed doel een speciale cuvée te bottelen, onder de bijzondere naam van Cuvée Bumba. Hopelijk zal Studio 100 geen bezwaar maken, want de opzet van de verkoop van deze cuvée (Vin de pays de Vaucluse) is de ondersteuning van diverse sociale projecten in het Congolees dorp Bumba. Mijn vaste plukkersteam M&M waren dermate getroffen door de ellende in deze stad van 200.000 inwoners, dat ze zowaar heel West-Europa hebben gemobiliseerd om iets te doen. Vanuit onze sociale bewogenheid konden wij dus ook niet ontbreken en hebben wij voor de eerste maal in ons leven het ja-woord gegeven aan een pater. Cuvée Bumba werd toen geboren en de werken van Pater Carlos kunnen er maar wel bij varen. Dus voor de liefhebbers van een fruitig biowijntje voor de zomer, aarzel niet een Bumba-fles in huis te halen. Het zal de idealistische druppel op de hete Afrikaanse miserieplaat misschien wat helpen verzachten.

Bij de reële lente eind mei/begin juni, zag men dat de floraison gehavend verliep en dat er bedroevend weinig bloesem in de wijngaard te zien was. Dit zou behoorlijke consequenties hebben op de productie, wat later effectief zal blijken. De mooie zomer van 2013 heeft de laattijdige bloei niet kunnen inhalen.

De zomer 2013 was er één om van te snoepen.

Weinig mistral, mooie temperaturen tot de 30° en zachte nachten onder de 18°. Op enkele ‘hete’ weken na, voltrok de zomer zich op vinologisch vlak quasi in de perfectie. Voeg daarenboven af en toe een tropisch onweer (zonder hagel!) en je hebt de ideale rijpingsomstandigheden voor de wijngaard. En de wijngaard evolueerde ook op een prachtige manier. Na elk onweer kwam de mistral lichtjes opzetten en werd het weer zonnig. We hebben de wijngaard amper moeten behandelen, wat een zegen is wanneer je een punt wil maken voor biologische wijnbouw. Hoe grillig het voorjaar ook was, hoe perfect voorspelbaar de zomer in de zuidelijke Rhône verliep. Ondertussen werden we tegen eind augustus andermaal getorpedeerd met negatieve berichten alsof de Franse wijnbouw in zak en as zou zitten door de schade die werd veroorzaakt door heftige hagelbuien. Dat de hagel in sommige wijngebieden ongemeen hard heeft toegeslaan, staan buiten kijf. Vooral de Loire en enkele cruciale appellaties in Bourgogne zijn zwaar toegetakeld. Ook Entre-deux-Mère in Bordeaux blijkt kloppen hebben gekregen, hoewel ik hier de uitgekiende commerciële persberichten toch met de nodige hilariteit heb gelezen. Los van het onkritisch overnemen van de in miserie verhulde persberichten (alsof de hongersnood in Bordeaux is uitgebroken), stoort mij vooral de platte veralgemening die onze Belgische wijnjournalistiek over het oogstjaar 2013 in Frankrijk durft neerschrijven. Men vergeet dat buiten Bordeaux of Bourgogne nog andere interessante(re) wijnstreken de wijnbouw van Frankrijk kleuren en dat het oogstjaar 2013 misschien wel uitzonderlijk zou kunnen worden. Opnieuw geprikkeld vertrok ik met Françoise op zaterdag 31 augustus 2013 naar Sarrians. Facebook zal het geweten hebben.